Lasagne z kabanosami i kiełbasą
Lasagne to potrawa z makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, przekładanego i zapiekanego z warstwami farszu.
Danie pochodzi najprawdopodobniej z Grecji, a jego nazwę można kojarzyć z greckim laganoz, oznaczającym ciasto bez drożdży, przygotowane z samej mąki i wody. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu, a następnie całość jest zapiekana. Nieodłącznym elementem jest zawsze sos beszamelowy. Propozycja Madej Wróbel to podanie potrawy z farszem z kiełbasy i kabanosów – doprawdy wyśmienite połączenie.
Jest to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
LASAGNE Z KABANOSAMI I KIEŁBASĄ SUCHĄ STAROPOLSKĄ
Składniki na 4 porcje:
Kiełbasa sucha staropolska Madej Wróbel 30 g
Kabanosy 120 g Madej Wróbel 175 g
(wieprzowy, chili chorizo, z drobiem)
Masło 200 g
Mleko 250 ml
Śmietana 30% 250 ml
Mąka pszenna 200 g
Marchewka 150 g
Seler naciowy 150 g
Cebula 150 g
Mozzarella w wiórkach 300 g
Makaron Lasagne 500 g
Pomidory pelati 300 g
Koncentrat pomidorowy 100 g
Zioła prowansalskie
Gałka muszkatołowa
Oliwa
Czosnek
Sól, pieprz
Zmiel w maszynce wszystkie rodzaje kabanosów i kiełbasę staropolską suchą.
Roztop w rondlu masło, dosyp mąkę i wlej śmietanę. Mieszaj, aż zgęstnieje i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Pokrój cebulę, czosnek seler naciowy w kostkę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
Podsmaż zmielone kiełbasy, a gdy zaczną pachnieć, wrzuć na patelnię warzywa.
Dodaj zblendowane pomidory z koncentratem pomidorowym, a na koniec dopraw ziołami, solą i pieprzem.
Duś, aż sos odparuje i nabierze odpowiedniej gęstości.
Napełnij naczynie żaroodporne kolejno warstwą makaronu, sosu z kiełbasą i beszamelem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
Piecz przez 60 minut w 140°C pod przykryciem.
Wyciągnij naczynie i posyp wierzch lasagne mozzarellą.
Zapiekaj kolejne 5 minut w 180°C bez pokrywki.
Wytnij prostokąt i postaraj się w całości przenieść go na talerz.
Nie przejmuj się, jeśli się nie uda, ważne, jak smakuje.
https://www.youtube.com/watch?v=5hFxI2-nyqY
Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw.