Lawendowe inspiracje w Uroczysku Siedmiu Stawów – luksusowa odnowa ciała i ducha jesienią
Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej szukamy sposobów na dodanie sobie energii i utrzymanie kondycji. Dobrym pomysłem będzie ucieczka za miasto, do Uroczyska Siedmiu Stawów – luksusowego hotelu i pierwszego w Polsce Spa marki L’Occitane, znajdującego się w XVI-wiecznym zamku.
Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, jako pierwsze w Polsce SPA, zyskało aprobatę francuskiej marki L’Occitane, dzięki czemu wszystkie zabiegi wykonywane są na bazie organicznych produktów tej marki. W ofercie znajdują się specjalistyczne zabiegi, w tym – będący wspomnieniem lata – Pakiet Lawendowy. Lawenda, określania „błękitnym złotem”, pomaga bowiem usunąć jesienne oznaki zmęczenia, uspokaja i przynosi ulgę cierpiącym na nerwobóle. Uzyskiwane tradycyjnymi metodami lawendowe olejki eteryczne są podstawą nowego Pakietu Lawendowego obejmującego m.in. Relaksującą Kąpiel Lawendową, której zalety doceniali już Rzymianie oraz Kojący Masaż Lawendowy, pomagający uwolnić ciało od napięć. Goście mogą również korzystać z sauny fińskiej i parowej, studni do schładzania oraz komfortowej strefy wypoczynku z tarasem widokowym i wellness barem.
Ukoronowaniem niezwykłych doznań, spod znaku lawendy, będzie wizyta w zamkowej restauracji. Szef Kuchni, na jesienne chłody przygotował m.in. Ragoût z sarny aromatyzowany lawendą, a także wykwintnym Carpaccio z kaczki skropionym dressingiem z granatu i lawendy. Po wykwintnym posiłku warto wybrać się na długi spacer, gdyż zamek położony jest wśród pól i lasów, w Kotlinie Dzierżoniowskiej, na Przedgórzu Sudeckim. Osoby aktywne mogą skorzystać z licznych ścieżek rowerowych, tras do joggingu i nordic walkingu.
Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel to wyjątkowe miejsce z niepowtarzalną atmosferą XVI-wiecznego zamku, którego zabytkowe wnętrza urządzono w eleganckim, nowoczesnym stylu. Do dyspozycji gości czterogwiazdkowego hotelu są 33 komfortowo wyposażone pokoje i apartamenty o wysokim standardzie, w sumie ok. 100 miejsc noclegowych. W hotelu znajdzie się także restauracja hotelowa na 71 osób, strefa SPA i Fitness, basen oraz doskonale wyposażone centrum konferencyjne.
Szef kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów Luxury Hotel – Tomasz Połom poleca przepis na Carpaccio z kaczki skropione dressingiem z granatu i lawendy
Składniki:
· 120 g filetu z kaczki
· 6 kwiatów lawendy
· 120 ml czerwonego wina
· 3 gałązki tymianku
· 3 gałązki rozmarynu
· 4 ząbki czosnku
· 6 g cukru
· sól do smaku
· pieprz do smaku
· 10 ml oliwy extra vergin
· 4 czarne oliwki
· 3 g koziego sera
· pół granatu
· rukola do dekoracji
Przygotowanie:
Filet z piersi kaczki marynujemy przez dwie doby w rozmarynie, tymianku, czosnku i czerwonym winie. Tak przygotowaną pierś obsmażamy w pierwszej kolejności od strony skóry przez ok 4 minuty, po czym odwracamy i ponawiamy smażenie drugiej strony. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do zamrażarki. Dressing przygotowujemy przez zagotowanie wina, kwiatów lawendy, ziaren granatu wraz z cukrem. Płyn doprawiamy solą i pieprzem do smaku i redukujemy do konsystencji syropu. Pierś z kaczki kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy obok siebie na talerzu. Następnie skrapiamy wszystko dressingiem, posypujemy startym kozim serem, dekorujemy czarnymi oliwkami i rukolą.
Więcej informacji: www.uroczysko7stawow.pl
Nadesłał:
EGO
|