Lekka przekąska na wakacyjne dni? Sałatka z Kurczakiem Zagrodowym z Podlasia!
Przed nami ostanie słoneczne dni tego lata. Dla smakoszy, szukających pomysłu na lekką i szybką przekąskę, Konrad Birek, ambasador marki Zagrodowy ma rozwiązanie – sycąca sałatka z grillowanej piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.
Kiedy w perspektywie zostało już tylko kilka wakacyjnych dni, każda chwila jest zbyt cenna, aby tracić ją w kuchni. Dlatego na naszych stołach królują szybkie przekąski, które zaspokajają głód ale nie powodują uczucia ciężkości i senności. W takich sytuacjach idealnie sprawdza się Kurczak Zagrodowy z Podlasia - niskokaloryczny, lekkostrawny z wysoką zawartością białka jest zdrową podstawą letniego obiadu. Tym razem Konrad Birek proponuje go w lekkiej i pożywnej sałatce ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry.
Składniki dla 4 osób:
4 grillowane piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
1 świeży ogórek, przekrojony wzdłuż, wydrążony i pokrojony w plastry
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plastry
2 zielone papryki oczyszczone i pokrojone w paski 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
2 szalotki pokrojone w kostkę
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka curry (ew. pasty curry)
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
do smaku: sól, chili, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć, doprawić do smaku. Wystudzone piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokroić w paski i połączyć w misce z ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tak przygotowane składniki przed samym podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem i serwujemy z plackami pszennymi chapati bądź tortilla.
Smacznego!
Więcej przepisów na Kurczaka Zagrodowego z Podlasia można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl. W specjalnej rubryce miłośnicy gotowania mogą również zamieścić własne przepisy oraz zadać pytanie Konradowi Birkowi i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.
Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w sklepach zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie− w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.
Regulamin, Polityka Prywatności i Polityka Cookies Grupy Kafito