Lekkie wiosenne dania z Jogurtu Milandia
Piątnica, producent pierwszego na rynku, gęstego jogurtu z mascarpone wskazuje, czym różni się on od pozostałych jogurtów typu greckiego i podpowiada, jak przygotować z niego pyszne sosy, owocowe koktajle, a nawet „serniki”.
Gęsty, naturalny Jogurt Milandia to kolejna propozycja z gamy produktów z dodatkiem serka Mascarpone, w których specjalizuje się Piątnica. Powstaje wyłącznie z naturalnych składników: jogurtu z mleka pasteryzowanego, mascarpone oraz żywych kultur bakterii jogurtowych. Nie zawiera żadnych konserwantów, zagęstników, wzmacniaczy smaku, aromatów, barwników ani stabilizatorów. Dzięki dodatkowi mascarpone, Jogurt Milandia ma kremową konsystencję oraz wyjątkowe walory smakowe, co zdecydowanie wyróżnia go na tle innych produktów tej kategorii.
Jogurt Milandia o charakterystycznej dla jogurtów typu śródziemnomorskiego gęstej konsystencji ma wszechstronne zastosowanie w kuchni – zarówno w przekąskach, daniach głównych, jak i deserach. Doskonale wyważone proporcje jogurtu i mascarpone pozwoliły na uzyskanie lekko śmietankowego, niepowtarzalnego smaku, dlatego Jogurt Milandia polecany jest do wiosennych sałat i sałatek. Zastępując nim śmietanę czy majonez, mamy pewność, że jogurt zachowa odpowiednią konsystencję i nie „rozpłynie się” w połączeniu z innymi składnikami, a przy tym gwarantuje doskonały smak i apetyczny wygląd potrawy. Jest również idealną bazą do przygotowania sosów na zimno, takich jak np. grecki sos tzatziki − niezastąpiony dodatek do grillowanych mięs czy warzyw. Dodatkową zaletą Jogurtu Milandia jest to, że nie rozwarstwia się w wysokich temperaturach, dlatego z powodzeniem możemy przygotować z niego kremowe sosy serwowane na ciepło do mięs, ryb czy makaronu.
Jogurt Milandia to idealny produkt dla tych, którzy szukają inspirujących pomysłów na zdrowe, urozmaicone ciasta i desery. Z powodzeniem możemy zastąpić Jogurtem Milandia ser twarogowy w ciastach pieczonych, a serki homogenizowane − w sernikach na zimno (np. jogurtowym serniku z dodatkiem owoców i galaretki według sprawdzonego przepisu Piątnicy dostępnego na www.piatnica.com.pl). Można też przygotować na jego bazie orzeźwiające koktajle z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców. Pożywny i energetyczny deser, szczególnie popularny w Grecji, otrzymamy po dodaniu do jogurtu łyżki miodu.
OSM Piątnica poleca wypróbowany przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie z Jogurtu Milandia z sosem ogórkowo-czosnkowym (typu tzatziki), które doskonale smakują upieczone zarówno na grillu, jak i w piekarniku.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa
3 cebulki białe
3 ząbki czosnku
1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
sok z połówki limonki
sól, pieprz, papryka ostra
patyczki do szaszłyków
Sos ogórkowo-czosnkowy (tzatziki):
1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
3 ogórki świeże (gruntowe)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marynata do mięsa: W misce mieszamy Jogurt Milandia, sok z limonki, posiekany czosnek, paprykę ostrą oraz sól i pieprz. Dodajemy oczyszczone z błon i pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej).
Przygotowanie sosu: Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie lekko odciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy ogórkowej. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, łączymy z Jogurtem Milandia. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby nabrał smaku.
Patyczki do szaszłyków moczymy 30 minut w zimnej wodzie, w przeciwnym razie mogą się przypalić pod wpływem temperatury. W międzyczasie kroimy bakłażana, cukinię i cebulki w plastry lub półksiężyce, a paprykę w kwadraty. Przygotowujemy szaszłyki nadziewając kawałki kurczaka na przemian z pokrojonymi, kolorowymi warzywami. Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Szaszłyki pieczemy ok. 30-40 min. tak, aby mięso było upieczone i pozostało soczyste. Podczas pieczenia szaszłyki od czasu do czasu obracamy, aby równomiernie się zarumieniły. Podajemy z sosem ogórkowo-czosnkowym.
Na deser idealnie sprawdzą się koktajle z gęstego Jogurtu Milandia i sezonowych owoców – malin, bananów, brzoskwiń, borówki amerykańskiej lub jagód, jak również śliwek, moreli, truskawek. Kto powiedział, że ich smakiem możemy cieszyć się tylko latem? O tej porze roku Piątnica proponuje koktajl z borówki amerykańskiej. W lipcu i sierpniu borówkę można zastąpić świeżymi jagodami.
Składniki:
2 opakowania po 250 g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
1 Jogurt Naturalny 150 g Piątnica
200 g borówki amerykańskiej lub jagód
70 g cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyte, osuszone owoce miksujemy z sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie mieszamy z Jogurtem Milandia i Jogurtem Naturalnym. Koktajl przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy listkami mięty. Najlepiej smakuje schłodzony.
Milandia naturalny jogurt z mascarpone Piątnica dostępny jest od czerwca 2012 r. w cenie ok. 1,95 zł/250 g w poręcznym kubeczku o nowoczesnej szacie graficznej.
Więcej informacji można znaleźć na www.piatnica.com.pl. Zachęcamy do odwiedzenia strony i wypróbowania przepisów polecanych przez Piątnicę.
Nadesłał:
JBcomm
|