Lekkim krokiem w Nowy Rok
Świąteczne stoły aż uginały się od wyjątkowych pyszności i trudno było oprzeć się pokusie kosztowania wszystkiego. Przed nami karnawałowe bale, spotkania z przyjaciółmi, zimowe wyjazdy. Jak sprawić, by niczego sobie nie odmawiając, uniknąć konsekwencji łakomstwa?
Kiedy stół ugina się od ogromnej ilości różnorodnych potraw oraz pysznych ciast to idealny moment, aby docenić wielką moc warzyw. Po licznych świątecznych, kulinarnych przygotowaniach nie mamy już siły i ochoty spędzać czasu w kuchni. Żaden problem! Wcześniej warto zaopatrzyć się w puszki z warzywami firmy Dawtona, aby w kilka chwil przygotować kolorowe i lekkie sałatki. Fasola, zarówno biała, jak i czerwona, to doskonałe źródło lekkostrawnej skrobi i błonnika, który jest najlepszą bronią w walce z nadmiarem cholesterolu. Korzystając z warzyw z puszki Dawtona, np. słodkiej kukurydzy oraz czerwonej fasoli szybko przygotujemy lekką i pyszną sałatkę.
Kukurydza jest źródłem wielu składników odżywczych i powinna być elementem każdej zbilansowanej diety. Jest bogatym źródłem witamin, m.in.: prowitaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B; minerałów, np. potasu, cynku, fosforu czy żelaza. Wykorzystywana jest głównie jako dodatek do przystawek, sałatek, a także do domowych obiadów. To również doskonały element lekkiej kolacji. Idealnie komponuje się z warzywami, gotowanym kurczakiem lub twarożkiem. Przygotowanie sałatki z warzywami Dawtona jest banalnie proste – wystarczy otworzyć puszkę, zmieszać warzywa, dodać odrobinę oliwy lub innych ulubionych składników i gotowe – zdrowe, pyszne i szybkie danie, a równocześnie odrobina lekkości dla naszego organizmu!
Jak wykorzystać wyjątkową moc warzyw i w kilka chwil wyczarować lekką i zdrową sałatkę?
Przepis podpowiada Dawtona:
Sałatka pełna kolorów
Składniki:
puszka Fasoli czerwonej Dawtona
puszka Kukurydzy słodkiej Dawtona
kilka pomidorków cherry
garść rukoli
oliwa
limonka lub cytryna
szczypta soli
Przygotowanie:
Kukurydzę oraz fasolę odsączamy, ew. płuczemy i wrzucamy do miski. Pomidorki cherry kroimy na pół i wraz z rukolą dodajemy do warzyw. Mieszamy wraz z kilkoma łyżeczkami oliwy, dosalamy do smaku. Całość skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny.
Smacznego!
Nadesłał:
JBcomm
|