Lekkość na wakacyjnym stole, czyli sposób na trzy szybkie przekąski


Lekkość na wakacyjnym stole, czyli sposób na trzy szybkie przekąski
2018-07-25
Latem chcemy zjeść zdrowo i sezonowo. Bo jak nie skorzystać z dobrodziejstwa świeżych warzyw i owoców! Co zrobić, aby wakacyjne dania były lekkie i smakowały tak, jak lubimy najbardziej?

Tym razem polecamy Majonez Kielecki lekki, który jest uniwersalnym składnikiem warzywnych przekąsek, kanapek i sałatek. Sprawdź nasze przepisy na trzy szybkie i proste potrawy z jego dodatkiem.

Dlaczego to właśnie ten majonez wybraliśmy? Bo letnie miesiące to najlepszy czas do zmiany sposobu myślenia nt. zdrowego stylu życia. To właśnie teraz mamy największą motywację do zadbania o dietę i zrzucenia zbędnych kilogramów. Jednak, aby osiągnąć zamierzony cel, nasze żywienie powinno być zrównoważone i zbilansowane. Majonez Kielecki lekki pozwala na połączenie dietetycznych ograniczeń z dbałością o zachowanie smaku ulubionych potraw. W porównaniu do klasycznego Majonezu Kieleckiego ma o 35 % niższą zawartość cukru i o 31 % tłuszczu.  Do tego plus za połączenie kremowej konsystencji z wyrazistym smakiem. Dzięki niemu delikatne warzywne potrawy zyskują charakteru. Czas zatem zabrać się za ich przygotowanie!

Melonowe kanapki

Kompozycja tych składników sprawi, że kanaki będą pożywne, a do tego zaskoczą połączeniem wytrawnych smaków z winnymi. Polecamy je szczególnie na śniadanie ze szklanką koktajlu warzywnego.

Składniki:

  • Pieczywo wieloziarniste ( np. te upieczone samodzielnie tj. chlebek z mieszanki sezamu, pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego z dodatkiem 2 jajek),
  • Majonez Kielecki lekki,
  • plasterki sera koziego,
  • plasterki fileta z piersi indyka marynowane w soku z cytryny,
  • plasterki melona żółtego,
  • kiełki lucerny,

Przygotowanie: Pieczywo smarujemy Majonezem Kieleckim lekkim. Kolejno układamy cienko pokrojone plasterki sera koziego, mięsa z indyka, melona. Kanapkę posypujemy kiełkami lucerny.

Zielona sałatka

Na lunch polecamy zieloną sałatkę na bazie kaszy burgur. Dzięki niej będzie niesamowicie sycąca oraz bogata w wartości odżywcze.

Składniki:

  • brokuł podzielony na „różyczki",
  • 2 jajka,
  • grillowane plasterki cukinii,
  • 1 woreczek kaszy burgur,
  • ok. 120 g sera feta,
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego,
  • ziarna czarnuszki lub słonecznika,
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

Osobno gotujemy: kaszę, brokuł (ok. 5 min., tak, aby nie był rozgotowany), jajka na twardo. Cukinię myjemy, kroimy na plastry, spryskujemy delikatnie oliwą i grillujemy. Majonez Kielecki lekki mieszamy z kaszą, następnie dosypujemy do niej brokuł i cukinię. Składniki delikatnie łączymy. Na wierzchu sałatki układamy pokrojone w ćwiartki jajka i ser w grubą kostkę. Sałatkę posypujemy do smaku czarnuszką lub słonecznikiem. Doprawiamy do smaku.

Kolorowe szaszłyki Raw

Na wieczór ze znajomymi proponujemy Wam warzywne szaszłyki raw, czyli bez pieczenia i grillowania. Wystarczy nadziać świeże warzywa na patyczki i przygotować ziołowy dip na bazie Majonezu Kieleckiego lekkiego.

Składniki:

  • kolorowe pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte)
  • kulki mozzarelli,
  • listki bazylii,
  • czarne oliwki,
  • dip ziołowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 1 łyżka Majonezu Kieleckiego lekkiego, drobno posiekane zioła - bazylia, natka pietruszki, oregano.

Przygotowanie szaszłyków: pomidorki kroimy na pół. Nakładamy je na patyczki oddzielając listkami bazylii, oliwkami i mozzarellą. Ze składników tworzymy kolorowe przekąski.

Przygotowanie dipu: Majonez Kielecki lekki łączymy z jogurtem naturalnym. Zioła drobno siekamy i dodajemy do bazy, na koniec posypując sos z wierzchu. 

Tak zróżnicowane przekąski na pewno nie pozwolą nam na kulinarną monotonię. Wszystkie te propozycje sprawdzą się o każdej porze dnia. I do tego przygotujemy je szybko, tak aby nie spędzić lata tylko w kuchni. Sugerowana cena: 6,15 zł brutto /310g

Nadesłał:

BestBrands

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl