Lekkość na wakacyjnym stole, czyli sposób na trzy szybkie przekąski
Latem chcemy zjeść zdrowo i sezonowo. Bo jak nie skorzystać z dobrodziejstwa świeżych warzyw i owoców! Co zrobić, aby wakacyjne dania były lekkie i smakowały tak, jak lubimy najbardziej?
Tym razem polecamy Majonez Kielecki lekki, który jest uniwersalnym składnikiem warzywnych przekąsek, kanapek i sałatek. Sprawdź nasze przepisy na trzy szybkie i proste potrawy z jego dodatkiem.
Dlaczego to właśnie ten majonez wybraliśmy? Bo letnie miesiące to najlepszy czas do zmiany sposobu myślenia nt. zdrowego stylu życia. To właśnie teraz mamy największą motywację do zadbania o dietę i zrzucenia zbędnych kilogramów. Jednak, aby osiągnąć zamierzony cel, nasze żywienie powinno być zrównoważone i zbilansowane. Majonez Kielecki lekki pozwala na połączenie dietetycznych ograniczeń z dbałością o zachowanie smaku ulubionych potraw. W porównaniu do klasycznego Majonezu Kieleckiego ma o 35 % niższą zawartość cukru i o 31 % tłuszczu. Do tego plus za połączenie kremowej konsystencji z wyrazistym smakiem. Dzięki niemu delikatne warzywne potrawy zyskują charakteru. Czas zatem zabrać się za ich przygotowanie!
Melonowe kanapki
Kompozycja tych składników sprawi, że kanaki będą pożywne, a do tego zaskoczą połączeniem wytrawnych smaków z winnymi. Polecamy je szczególnie na śniadanie ze szklanką koktajlu warzywnego.
Składniki:
- Pieczywo wieloziarniste ( np. te upieczone samodzielnie tj. chlebek z mieszanki sezamu, pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego z dodatkiem 2 jajek),
- Majonez Kielecki lekki,
- plasterki sera koziego,
- plasterki fileta z piersi indyka marynowane w soku z cytryny,
- plasterki melona żółtego,
- kiełki lucerny,
Przygotowanie: Pieczywo smarujemy Majonezem Kieleckim lekkim. Kolejno układamy cienko pokrojone plasterki sera koziego, mięsa z indyka, melona. Kanapkę posypujemy kiełkami lucerny.
Zielona sałatka
Na lunch polecamy zieloną sałatkę na bazie kaszy burgur. Dzięki niej będzie niesamowicie sycąca oraz bogata w wartości odżywcze.
Składniki:
- brokuł podzielony na „różyczki",
- 2 jajka,
- grillowane plasterki cukinii,
- 1 woreczek kaszy burgur,
- ok. 120 g sera feta,
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego,
- ziarna czarnuszki lub słonecznika,
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
Osobno gotujemy: kaszę, brokuł (ok. 5 min., tak, aby nie był rozgotowany), jajka na twardo. Cukinię myjemy, kroimy na plastry, spryskujemy delikatnie oliwą i grillujemy. Majonez Kielecki lekki mieszamy z kaszą, następnie dosypujemy do niej brokuł i cukinię. Składniki delikatnie łączymy. Na wierzchu sałatki układamy pokrojone w ćwiartki jajka i ser w grubą kostkę. Sałatkę posypujemy do smaku czarnuszką lub słonecznikiem. Doprawiamy do smaku.
Kolorowe szaszłyki Raw
Na wieczór ze znajomymi proponujemy Wam warzywne szaszłyki raw, czyli bez pieczenia i grillowania. Wystarczy nadziać świeże warzywa na patyczki i przygotować ziołowy dip na bazie Majonezu Kieleckiego lekkiego.
Składniki:
- kolorowe pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte)
- kulki mozzarelli,
- listki bazylii,
- czarne oliwki,
- dip ziołowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 1 łyżka Majonezu Kieleckiego lekkiego, drobno posiekane zioła - bazylia, natka pietruszki, oregano.
Przygotowanie szaszłyków: pomidorki kroimy na pół. Nakładamy je na patyczki oddzielając listkami bazylii, oliwkami i mozzarellą. Ze składników tworzymy kolorowe przekąski.
Przygotowanie dipu: Majonez Kielecki lekki łączymy z jogurtem naturalnym. Zioła drobno siekamy i dodajemy do bazy, na koniec posypując sos z wierzchu.
Tak zróżnicowane przekąski na pewno nie pozwolą nam na kulinarną monotonię. Wszystkie te propozycje sprawdzą się o każdej porze dnia. I do tego przygotujemy je szybko, tak aby nie spędzić lata tylko w kuchni. Sugerowana cena: 6,15 zł brutto /310g
Nadesłał:
BestBrands
|