Lemoniady na bazie herbaty: arbuzowa i miętowo-cytrynowa
W gorące dni szukamy szybkich i skutecznych sposobów na orzeźwienie. Co działa najlepiej? Wachlowanie, jedzenie lodów czy picie mrożonych napoi?
Wszystkie te metody przynoszą ochłodzenie tylko na chwilę, dlatego wypoczywając na słońcu warto mieć pod ręką domowej roboty lemoniady. Oto dwa przepisy na te przygotowywane na bazie herbaty.
Lemoniada arbuzowa
Łącząc herbatę z arbuzem nie tylko gasimy pragnienie i chronimy nasz organizm przed odwodnieniem, ale także zmniejszamy powstałe w wyniku pocenia się niedobory. Owoc dostarcza bowiem naszemu organizmowi sporej dawki witaminy A, B1, B2, B6, C, a także potasu, miedzi i magnezu.
Składniki:
· 100 ml wody
· 1 torebka herbaty Strawberry Sensation Ahmad Tea London
· 30 dag arbuza
· Pokruszony lód
· Listki mięty do ozdoby
Przygotowanie:
Zaparz torebkę Strawberry Sensation Ahmad Tea London w 100 ml wody. Zaczekaj aż napar wystygnie. W tym czasie odkrój skórkę od arbuza, a czerwoną część pokrój na małe kostki. Do wysokiej szklanki wlej herbatę, wrzuć arbuza i dodaj pokruszony lód. Na koniec ozdób szklankę listkami mięty
Lemoniada miętowo -cytrynowa
Napar z mięty od zawsze kojarzony jest z uczuciem świeżości. Łącząc go dodatkowo z cytryną uzyskamy niezwykle orzeźwiającą kompozycję. Co więcej, wyrównamy poziom witaminy C oraz oczyścimy organizm z toksyn.
Składniki:
- 200 ml gorącej wody
- 300 ml zimnej wody
- 2 torebki herbaty miętowej Peppermint & Lemon Ahmad Tea London
- Kilka plasterków cytryny
- Cukier lub miód według uznania
- Kostki lodu
Przygotowanie:
W naczyniu o pojemności 200 ml przygotuj herbatę miętową. Po kilku minutach wyjmij torebki i przelej napar do dzbanka. Dodaj cukier lub miód według uznania. Następnie dolej zimnej wody, wrzuć kilka plasterków cytryny i kostki lodu. Dla podkreślenia smaku do herbaty możesz dodać kilka listków mięty.
Nadesłał:
38PR
|