Letnie dania z owocami
Im cieplej, tym chętniej obfite posiłki zastępujemy lekkimi daniami. Mogą być nie tylko wytrawne, lecz kusić słodyczą owoców, którym dodatkowego aromatu nadamy za pomocą cynamonu lub cukru wanilinowego Galeo.
Równie szybkim daniem jest makaron z owocami. Najlepiej sprawdzą się kokardki, świderki czy cięte wstążki. W czasie kiedy gotuje się makaron, przygotowujemy owoce – truskawki, jagody, maliny, borówki oraz sos z jogurtu czy śmietanki z cukrem zwykłym oraz wanilinowym. Potrawę możemy wzbogacić też o dodatek mascarpone lub ricotty, czy posypać ją płatkami migdałów. Jeśli mamy więcej czasu makaron możemy zastąpić ryżem lub kaszą jaglaną i z podobnych składników przygotować pyszną owocową zapiekankę.
Omlet to z kolei smakowita, owocowa propozycja na śniadanie lub kolację. My proponujemy wersję bez dodatku mąki. 2 białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, łączymy z 2 żółtkami i odrobiną cukru wanilinowego. Smażymy przez chwilę z dwóch stron. Podajemy z owocami i kleksem śmietany lub jogurtu, albo polewamy owocowym musem.
Cynamon i cukier wanilinowy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc.
***
Cynamon Galeo ma przyjemny, słodki zapach i lekko piekący, korzenny smak. Jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu i pieczonych jabłek. Wzbogaca smak grzanego wina, zup i przetworów z owoców. Polecany jest do aromatyzowania dań mięsnych, zwłaszcza z jagnięciny. Do potraw należy dodawać go pod koniec gotowania.
Masa netto: 12 g
Cena: ok. 1,29 zł
Cukier wanilinowy Galeo zapewnia piękny aromat wanilii, ciastom, wypiekom, deserom czy napojom. Opakowanie wystarcza na 1 kg mąki.
Składniki: cukier, aromat etylowanilina
Masa netto: 15 g
Cena: ok. 1,29 zł
***
Cynamonowy kuskus z indykiem i owocami
Składniki:
• 200 g kaszy kuskus
• 200 g filetu z indyka
• 4 morele (lub 1 duża brzoskwinia)
• 1 jabłko
• 50 g rodzynek
• łyżeczka cynamonu Galeo
• pieprz Galeo
• sól
• ewentualnie szczypta chili
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso z indyka pokroić, posolić i popieprzyć (ewentualnie dodać szczyptę chili), podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w dużą kostkę jabłko i morele, dorzucić sparzone rodynki i cynamon. Równocześnie przygotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać kaszę z mięsem i owocami. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 13 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł
Nadesłał:
JBcomm
|