Letnie grillowanie − porady kucharza


Letnie grillowanie − porady kucharza
2012-06-28
Konrad Birek, kulinarny ambasador marki Zagrodowy, proponuje przepis na grillowane szaszłyki z kurczaka oraz sałatkę z owoców i radzi, jak marynować drób.

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Potrawy z grilla tracą to, co szkodzi i tuczy, czyli tłuszcz, a jednocześnie nie są pozbawione ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Oczywiście pod warunkiem, że są przygotowane z produktów najwyższej jakości i dobrze doprawione, a następnie odpowiednio przyrządzone.

 

Mięsem, które pozwoli nam na kulinarne eksperymenty i kreatywne podejście do grillowaniajest drób, a zwłaszcza popularny w Polsce kurczak. Warto sięgnąć po delikatne mięsokurczaka Zagrodowego z Podlasia, chowanego w tradycyjny sposób, karmionego wyłącznie naturalnymi paszami roślinnymi, a dzięki temu mniej otłuszczonego. Skrzydła, filet, udaoraz podudzia kurczaka Zagrodowego idealnie sprawdzą się na grilla lub ruszt, można je także podsmażyć w domu na specjalnej patelni grillowej, która nie wymaga używania tłuszczu.

 

Właściwie każdy element Kurczaka Zagrodowego, bez względu na to, czy kupimy go w całości i sami podzielimy, czy kupimy gotowe już elementy, idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Z najdelikatniejszej części kurczaka − piersi przygotujemy medaliony, szaszłyki, hamburgery, roladki, „sakiewki” z farszem i kofty. Uda (można wcześniej oddzielić je od kości) i podudzia w połączeniu z oryginalną marynatą będą wyjątkowo soczyste. Natomiast pieczone skrzydełka, najpopularniejsze w połączeniu z sosem BBQ, to obowiązkowa pozycja w menu każdegoprzyjęcia w ogrodzie.

 

Mięso nie zyska wyjątkowego smaku, jeśli wcześniej nie będzie choćby przez chwilęmarynowane. W tym celu od wieków używano wysuszonych części roślin takich, jak: korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona. Dziś do marynowania możemy użyć nie tylko suszonych ziół, ale również tych świeżych, dostępnych praktycznie w każdym sklepie orazna targu.W skład marynat, które najlepiej pasują do drobiu, wchodzą następujące przyprawy i zioła: papryka (polecam paprykę wędzoną), tymianek, majeranek, czosnek, pieprz grubo mielony, pieprz Cayenne, kminek mielony, lubczyk, kmin rzymski, kardamon, kumin, imbir, kolendra oraz curry.

 

Warto połączyć ulubiony zestaw przypraw z olejem, oliwą bądź jogurtem, a dopiero potem dokładnie natrzeć marynatą mięso kurczaka. Przygotowane w ten sposób potrawy będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale też apetycznie wyglądać. Przed położeniem mięsa na ruszcie, warto dodać do rozżarzonego węgla trochę suszonych bądź świeżych ziół, aby pieczony przez nas kurczak nabrał wspaniałego aromatu, a zapach roztaczający się dookoła nie pozostawiał wątpliwości, że sezon grillowy trwa w najlepsze.

 

Konrad Birek poleca przepis naGrillowane szaszłyki z uda Kurczaka Zagrodowego (zmielonego mięsa) ze świeżą kolendrą i z sałatką z owoców południowych:

 

Składniki dla 4 osób:

600 g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego

1 cebula pokrojona w kostkę

3 łyżki oleju rzepakowego

1 mały pęczek posiekanej, świeżej kolendry

2 rozgniecione ząbki czosnku

sól, kmin rzymski, papryka ostra do smaku

 

½ melona kantalupa bądź galia, obranego i pokrojonego w kostkę

1 mango, obrane i pokrojone w kostkę

½ małego arbuza, obranego i pokrojonego w kostkę

10 świeżych truskawek pokrojonych w cząstki

1 łyżka prażonych pestek dyni

garść kiełków rzodkiewki

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z ½ cytryny

 

Sposób przygotowania:

Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso www.zagrodowy.pl. Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.

 

Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od kwietnia 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie− w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl