ŁOSOŚ IDEALNY RÓWNIEŻ W POŚCIE
Może być smażony, pieczony, wędzony, podawany na wiele innych sposobów w połączeniu z różnymi składnikami. W okresie postnym jakkolwiek nie byłby przyrządzony, będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy okres postu chcą poświęcić m.in. na wzbogacenie swojej diety właśnie o ryby.
Okres Wielkiego Postu to trening dla duszy. Te 40 dni mają ćwiczyć naszą wolę, walkę z naszymi przyzwyczajeniami i słabościami, to sprawdzanie samego siebie, czy jestem w stanie przez ten krótki okres zrealizować swoje postanowienia. Jednakże ten czas to również trening dla ciała. Dlatego też, niekoniecznie w czasie tego okresu, ale zawsze powinniśmy zwracać większą uwagę na to co jemy.
Lubimy jeść szybko, w trasie i też nie zawsze nam zależy na tym, gdzie jemy. A może właśnie niech ten okres Wielkiego Postu uzmysłowi nam, że powinniśmy wrócić do kontemplowania jedzenia i poświęcenia mu dużo większej uwagi. Ten czas jest również dobrym momentem wrócenia do fundamentów chrześcijaństwa, którego to ryba jest symbolem.
Brillat-Savarin, gastronom i autor "Fizjologii smaku" pisał, że „ryba w rękach umiejętnego kucharza może stać się niewyczerpanym źródłem przyjemności smakowych; podaje się ją w całości, w kawałkach, podzieloną na dzwonka, z wody, przyrządzoną w oliwie, w winie, zimną, gorącą i zawsze spotyka się ona z równie dobrym przyjęciem".
Pod tym hasłem idealnie podpisuje się łosoś. To niezwykle zdrowe ryby, które powinniśmy umieścić w swojej diecie. Zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Z licznych badań naukowych przeprowadzonych nad kwasami tłuszczowymi Omega-3 wynika, że posiadają one nieocenioną wartość dla zachowania oraz odzyskiwania dobrego stanu zdrowia. Przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zachorowań na choroby serca. Aby osiągnąć rzeczywiste korzyści zdrowotne zaleca się spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3 dwa razy w tygodniu (za: The European Food Information Council, http://www.eufic.org).
Producentem oferującym łososia wędzonego Premium jest firma Almar z Kartuz, która posiada szeroki asortyment produktów, posiadając w swej ofercie m.in. łososia norweskiego- plastry, dzikiego łososia pacyficznego Alaska, łososia irlandzkiego Irish, łososia szkockiego Mac Roy w dwóch odmianach: Royal Quality oraz aromatyzowany 12- letnią whisky.
Jedzmy łososia jak i inne ryby, które są zdrowe, smaczne i stanowią doskonałe postne danie. Smacznego i wytrwałości w postanowieniach!
Więcej na: http://www.almarfish.pl/
Nadesłał:
Marcin Keler
|