Łosoś - zdrowo i smacznie
Łosoś to ryba, która oprócz zachwycającego koloru, pięknie komponującego się z dodatkami na talerzu, posiada bardzo wiele cennych składników odżywczych i minerałów.
Między innymi są to kwasy omega-3 i omega-6, które w dużym stężeniu występują jedynie w rybach oraz wysokiej klasy oliwach i olejach tłoczonych na zimno. Wspomagają układ nerwowy, polepszają pamięć, obniżają poziom cholesterolu i dobroczynnie wpływają na działanie układu krwionośnego oraz pracę serca.
Łosoś posiada także dużo selenu i cynku, które korzystnie wpływają na układ immunologiczny, zwiększając odporność organizmu oraz polepszają stan cery, włosów i paznokci. Dodatkowo ryba ta zwiera bogactwo witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za utrzymywanie prawidłowego poziomu żelaza we krwi, którego niedobór prowadzi do anemii.
Łosoś doskonale smakuje zarówno pieczony, jak i smażony czy duszony. Z dodatkiem świeżych ziół, jak bazylia czy rozmaryn, nabiera eleganckiego charakteru, a podany z ryżem i sosem śmietanowo-serowym zachwyci nawet nieprzepadające za rybami, dzieci. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby był to łosoś pochodzący z łowisk, nie hodowlany, ponieważ ten ostatni może być szkodliwy dla zdrowia. Warto zaopatrywać się w świeże ryby w sprawdzonym miejscu - a przedstawiciela firmy cateringowej zapytać o ich dostawcę.
Jeśli planujemy uroczystość, taką jak chrzciny, komunia, obiad weselny czy okrągły jubileusz i wynajmujemy usługi cateringowe, z pewnością chcemy, aby przygotowane przez profesjonalistów dania, były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Idealnym kandydatem na danie główne staje się zatem łosoś.
Wasze komentarze (1):
-
~magda, 2015-11-14 17:57:13
skąd wiadomo że łosoś chodowlany może być szkodliwy? a ja tak lubie te rybke