Majówka 2018 - co wrzucić na grilla? Garść kulinarnych inspiracji


2018-04-27
To już oficjalne! Sezon na grilla rozpoczęty. Szef kuchni Knorr podpowiada, co wrzucić na ruszt w zbliżającą się majówkę 2018!

Mięso – tradycyjnie w nowoczesnym wydaniu

Jak grill, to i mięso. Z pewnością dla wielu stanowią one nierozłączny duet. Jak co roku, tak i teraz, najczęściej grillowane będą rozmaite kiełbaski, karkówka czy boczek. Aż ślinka cieknie na samą myśl o skwierczących i soczystych specjałach! Jeśli mamy ochotę zaszaleć, grill sprzyja kulinarnym eksperymentom. Sekret tkwi w dodatkach. Nie ograniczajmy się tylko do klasycznych przypraw i sosów. Chrupiące grillowane skrzydełka zanurzmy na przykład w wiśniówce z miodem i cynamonem. 

Skrzydełka z kurczaka w wiśniówce 

Czas przygotowania: 30 minut 

Ilość osób: 4 

Składniki:

16 skrzydełek z kurczaka 

1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr 

150 ml wiśniówki

3 łyżki miodu

1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr 

½ łyżeczki papryczki chili w płatkach

1 pęczek świeżej kolendry

2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.

2. W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.

3. Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

4. Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.

Rybki czas!

Nie zapominajmy, że na ruszcie równie smacznie czują się ryby. Wypróbujmy przepis szefa kuchni Knorr na łososiowe dzwonki serwowane w towarzystwie egzotycznej salsy. Dajmy się skusić!

Grillowany łosoś z salsą z mango i granatu

Czas przygotwania: 30 minut 

Ilość osób: 4 

Składniki:

4 szwonka z łososia 

2 łyżki Sos Hellmann's Chilli 

1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr - 1 łyżka

1 mango 

1 granat

pęczek świeżej kolendry

skórka otarta z 1 cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek 

1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr 

Sposób przygotowania:

1. Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą oraz pieprzem Knorr. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.

2. W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.

3. Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem. 

Orientalnie, czyli na czasie!

Orient od dawien dawna jest źródłem inspiracji nie tylko w kulturze czy sztuce, ale też w kuchni. Z rodzimych przepisów Dalekiego Wschodu czerpiemy garściami. Nadszedł czas na grilla z azjatyckim twistem! Podczas zbliżającej się majówki przenieśmy swoje barbecue w odległe orientalne krainy. Na początku musimy zaopatrzyć się w sos sojowy oraz inne, równie osobliwe dodatki. Pędy bambusa, trawa cytrynowa, sake, mirin czy olej sezamowy – wymienia szef kuchni Knorr. Teraz czas sięganć po przepisy!:

Udka na sposób malezyjski

Czas przygotowania: 50 minut 

Ilość osób: 6 

Składniki:

1 kg pałek z kurczaka 

2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 

2 łyżki ketchupu 

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 lyżki octu, np. jabłkowego

10 dag orzeszków ziemnych

1 pęczek natki kolendry 

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka ponacinaj nożem, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.

2. W misce pomieszaj ketchup, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.

3. W międzyczasie rozgnieć drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie włóż w nacięcia kurczaka.

4. Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.

Kulki mięsne z krewetkami po wietnamsku

Czas przygotowania: 140 minut 

Ilość osób: 10 osób 

Składniki:

15 krewetek dużych 16/20 

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 Przyprawa do karkówki z grilla Knorr 

1 słoik pędów bambusa 

3 łyżki oleju sezamowego

12 sztuk trawy cytrynowej 

3 łyżki pasty z chili 

1 łyżeczka miodu

2 dymki 

3 szalotki

3 łyżki oleju roślinnego

1/3 szklanki sosu sojowego jasnego

1 pęczek natki kolendry 

Sposób przygotowania:

1. Szalotkę pokrój w piórka, posiekaj kolendrę i pędy bambusa. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, drobno posiekaj dymkę i jedną trawę cytrynową. Krewetki drobno poszatkuj.

2. W dużej misce wymieszaj krewetki, mięso mielone, pędy bambusa, kolendrę, dymkę, imbir, pastę chili, olej sezamowy, 3 łyżki przyprawy Knorr i sos sojowy.

3. Wszystko razem dobrze wyrób, aż masa zrobi się kleista. Wokół trawy cytrynowej uformuj podłużne „cygara” z mięsa. Uważaj, aby dobrze przylegały do kłącza trawy. Delikatnie posmaruj je z wierzchu olejem.

4. Mięsne kulki grilluj bezpośrednio na ruszcie, często obracając je wokół własnej osi. Podawaj ze słodkim sosem chili. 

Warzywa na topie!

O tym, że warzywa są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, wiemy nie od dziś. Pora przekonać wszystkich niedowiarków oraz miłośników tłustych mięs z rusztu, że zielenina w wersji grillowanej jest równie pyszna. Co grillujemy? Oprócz tradycyjnych ziemniaków dobrym wyborem będą cukinia, cebula, bakłażan, różnokolorowe papryki, pieczarki, a nawet kalafior i szparagi. Do wyboru, do koloru! Grillowane warzywa to zarówno znakomita alternatywa dla mięsa, skierowana do wegetarian czy wegan, jak i pyszny dodatek uzupełniający smak mięsnych rarytasów:

Steki z bakłażana z rusztu

Czas przygotowania: 30 minut 

Ilość osób: 4 osoby 

Składniki:

1 Przyprawa do grilla pikantna Knorr 

1 bakłażan 

4 garście rukoli 

1 cebula czerwona 

2 łyżki orzeszków piniowych

3 ćwiartki papryki marynowanej 

3 dag sera pleśniowego 

8 łyżek oliwy z oliwek 

1 łyżka octu balsamicznego

1 ząbek czosnku 

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

80 g masła

2 ząbki czosnku 

½ pęczka natki pietruszki 

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Bakłażana pokrój na grube 2 cm plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz solą – odstaw na 10 minut, a po tym czasie zbierz soki.

2. Oliwę (5 łyżek) rozmieszaj z Przyprawą do grilla Knorr i posmaruj pędzelkiem plastry bakłażana.

3. Przygotuj czosnkowe masło – czosnek i natkę drobno posiekaj, wymieszaj razem z masłem, dopraw do smaku. Zawiń w folię spożywczą, formując podłużny wałeczek i wstaw do lodówki na 20 minut.

4. W salaterce połącz rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokruszony ser. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

5. Przygotuj sos: w niedużym słoiczku umieść 2 łyżki wody, ocet, musztardę, miód, posiekany czosnek oraz oliwę. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, słoiczek zakręć szczelnie i, energicznie potrząsając, wymieszaj sos.

6. Plastry bakłażana ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż 8-10 minut, obracając co chwilę. Sałatkę rozłóż na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż plastry grillowanego bakłażana – na każdym z nich połóż kawałek czosnkowego masła, całość posyp orzeszkami i podawaj.

Szaszłyki zawsze w modzie

Szaszłyk to poniekąd symbol każdego grilla. Jest on absolutnym must have znajdującym się na ruszcie. Za co tak kochamy szaszłyki? Są nieźle nadziane. I to dosłownie. Na długą wykałaczkę możemy nabijać praktycznie wszystko: mięsne kawałki, kolorowe warzywa, owoce oraz sery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas nadchodzącej majówki szef kuchni Knorr poleca skosztować szaszłyków z ananasem:

Szaszłyki drobiowe z ananasem

Czas przygotowania: 35 minut 

Ilość osób: 6 

Składniki:

3 piersi z kurczaka

1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr -

1 ananas 

100 ml sosu sweet chilli 

½ pęczka świeżej kolendry

1 łyżka masła

4 łyżki oleju

2 czerwone cebule

Sposób przygotowania:

1. Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.

2. Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.

3. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę.

4. W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj. 

Gama soczystych podpiekanych mięs (tradycyjnych i tych w orientalnym wydaniu), grillowane warzywa czy wielobarwne szaszłyki – to propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym barbecue. Doprawiajmy, eksperymentujmy, a z pewnością zachwycimy wszystkich gości doskonałym smakiem serwowanych dań. Smacznego!

 

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz

specjalista public relations

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl

tel.: +48 536 410 824

                   

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl