Makaronowe czary – mary, czyli makarony w diecie dzieci
Niełatwo zadowolić grymaśnego niejadka, zwłaszcza jeśli serwowane dania nie są wystarczająco smaczne i kolorowe. Joanna Dybał, ekspert firmy Czanieckie Makarony radzi, jak sprawnie wprowadzić makaron do diety dzieci, urozmaicić ją, a przy tym uczyć zdrowych nawyków żywieniowych.
Makaron na zdrowie!
„Zdrowa dieta to zbilansowana dieta. Zwłaszcza w okresie dorastania, nasze pociechy potrzebują zróżnicowanego jadłospisu, który zapewni odpowiednią dawkę wszystkich składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Makarony są doskonałym źródłem skrobi, czyli węglowodanów. Dodatkowo, makarony z semoliny, np. te z linii A’la italiana Czanieckich Makaronów, mają niski indeks glikemiczny, co znaczy, że wolno uwalniają cukry, nie powodują nagłego podwyższenia poziomu glukozy we krwi oraz przedłużają uczucie sytości. Taki makaron, podany z warzywami w sałatce, polany lekkim sosem serowym bądź zapieczony z ulubionymi dodatkami stworzy pełnowartościowy posiłek” – tłumaczy Joanna Dybał, ekspert z firmy Czanieckie Makarony.
Makaron do zadań specjalnych
„Potrawy przygotowywane dla dzieci muszą być nie tylko zdrowe i smaczne, ale także kolorowe oraz pobudzające wyobraźnię malucha. Kiedy już znudzą się kolorowe kanapki z „uśmiechami”, żaglówki z jajek na twardo i kolorowe szaszłyki z owoców, warto wtedy sięgnąć po makaron. Dania z makaronami można bezpiecznie włączyć do diety dziecka już po pierwszym roku życia. Są łatwe do przeżucia i pozwalają na stworzenie bajecznie kolorowych posiłków, zarówno deserów jak i dań obiadowych czy przekąsek. W ofercie Czanieckich Makaronów znajdziemy wiele rodzajów pasty, które zainteresują każdego malca. Makaron Literki czy Gwiazdki nadaje się świetnie do zdrowych zup warzywnych lub owocowych. Dłuższe formy makaronów, jak np. uwielbiane przez dzieci spaghetti lub długie wstążki sprawdzą się z rozmaitymi sosami, zarówno warzywnymi czy mięsnymi, jak i w postaci deseru – ze słodkim musem owocowym. Równie pyszne są kolorowe sałatki, które dziecko może przygotować z pomocą rodziców. Ulubione warzywa dziecka w połączeniu z drobnym makaronem Kokardki na pewno przykują uwagę malucha. Warto również zaproponować dziecku makaronowe zapiekanki – z warzywami lub mięsem zapieczone pod serem będą przysmakiem całej rodziny” – radzi Joanna Dybał z firmy Czanieckie Makarony.
CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o.o.
ul. Krajobrazowa 5
43-354 Czaniec
tel. +48 33 82 71 110
fax +48 33 82 71 122
___
Firma Czanieckie Makarony Sp. z o.o. rozpoczęła swoją działalność w 1990 r. i od początku kładzie ogromny nacisk na wysoką jakość wytwarzanego produktu, dlatego wdrożyła certyfikowane systemy: IFS International Food Standard oraz BRC Global Standard for Food Safety zgodne z wymaganiami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej, HACCP, norm serii ISO. Do produkcji makaronu używa się kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. Czanieckie Makarony Sp. z o.o. produkują również bezjajeczny makaron a'la italiana, w którego skład wchodzi 100% semoliny, oraz makarony „kolorowe" z dodatkiem szpinaku oraz pomidora, a także makaron z jaj przepiórczych. Czanieckie Makarony posiadają w swojej ofercie makarony: krajanka, ryż, gwiazdka, literki, tarte, kolanko z falbanką, świderek, muszelka, muszelka morska, rurka ukośna, łazanka, kokardka, kokardka mała, gniazdko nr 1, gniazdko nr 2, tasiemka walcowana, nitka walcowana, niteczka walcowana.
Nadesłał:
GutPR
|