2012-12-05
Makowiec nie tylko od święta, czyli skuteczne sposoby na doskonałe wypiekiNic nie zastąpi tradycyjnych, domowych wypieków, tworzonych z pasją i sercem we własnej kuchni. Niestety pasjonatów pieczenia jest w dzisiejszych czasach coraz mniej.
Marek Kapturzak, ekspert z firmy VOG, udowodni, iż pieczenie wcale nie musi być trudne, a wręcz przeciwnie może stać się przyjemnością. Na przykładzie cieszącego się popularnością makowca podpowie, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić perfekcyjne ciasto.
Przyjemność pieczenia
Współczesna gospodyni w natłoku codziennych obowiązków poszukuje rozwiązań, które pozwolą jej zaoszczędzić czas i uskutecznić wykonywanie kuchennych prac takich jak pieczenie. Dla wszystkich zabieganych
i zapracowanych została stworzona specjalna linia tartych bakalii marki BackMit - w tym Mak mielony, który pomoże nam opanować, dotąd trudną sztukę pieczenia makowca. „Mak mielony to propozycja dla tych, dla których pieczenie makowca stanowi wyzwanie, ze względu na długi czas obróbki maku. Płukanie, moczenie, gotowanie, czasochłonne mielenie nasion w maszynce lub ucieranie w makutrze nie musi więcej sprawiać problemów. Do wypieków możemy bowiem wykorzystać mak mielony, jak ten marki BackMit, który został wyselekcjonowany i dokładnie starty w procesie produkcji. Po dodaniu go do podstawowej bazy w krótkim czasie przygotujemy niezwykłe makowe przysmaki”- zachęca Marek Kapturzak z firmy VOG. Pieczenie ciast może stanowić zatem frajdę i być doskonałą formą relaksu, zwłaszcza gdy znacznie ułatwimy sobie ich przygotowanie za pomocą gotowych do spożycia składników, jak mielony mak.
Mak niejedno ma imię
Mówiąc makowiec, najczęściej mamy na myśli tradycyjną struclę o specyficznym smaku. Mak możemy jednak zastosować w zupełnie odmienionej formie i dodawać go do większości domowych wypieków. Wykorzystując do przyrządzania ciast mak mielony jesteśmy w stanie w łatwy sposób stworzyć niebanalne kompozycje smakowe – ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Mogą to być drożdżowe lub biszkoptowe ciasta przekładane makowym nadzieniem, wykwintne torty, ciastka, rogaliki, czy też babeczki. „Mak mielony BackMit umożliwia nam pieczenie różnorodnych smakowo ciast, nie tylko dzięki formie w jakiej został przygotowany, ale także specjalnej recepturze naturalnego pochodzenia. Produkt ten jest szczególnie ceniony również za swoją konsystencje, która umożliwia dołączenie tego składnika do ciasta bez uprzedniego przetwarzania. Wystarczy jedynie dodać gorącego mleka i mak będzie gotowy do użycia”- podkreśla Marek Kapturzak. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie mielonego maku jest lukrowane kruche ciasto. Posiada ono charakterystyczny, orzeźwiający smak, dzięki dodaniu cytrynowej skórki i mielonych orzechów. Jego przygotowanie nie jest trudne, a z pewnością zachwyci naszych gości nietypowym połączeniem składników oraz niebanalnym wyglądem. By urozmaicić naszą kuchnię warto zatem sięgnąć po inne niż tradycyjne receptury i stosować je nawet bez szczególnej okazji, choćby na poprawę nastroju. Pamiętajmy jednak, że sama chęć do pieczenia i oryginalny przepis nie wystarczą aby przygotować dobre ciasto. Niezwykle ważne są świeże i sprawdzone składniki, które stanowią w tym przypadku klucz do sukcesu.
Bo liczy się wnętrze
Tylko domowe ciasta, tworzone według sprawdzonych receptur oraz ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów dają gwarancję udanego i smacznego wypieku. Nie warto zatem sięgać po gotowe, wspomagane konserwantami słodkości ze sklepowej półki, zwłaszcza gdy nie mamy pewności co do źródła ich pochodzenia. Doskonałym pomysłem są natomiast naturalne dodatki do wypieków takie, jak Mak mielony marki BackMit, które nie tylko ułatwiają pracę w kuchni, ale także dadzą nam pewność, że wszystkie właściwości odżywcze maku zostały zachowane. „Sekretem smacznych i udanych wypieków są świeże składniki, pochodzące ze sprawdzonych upraw. Musimy zatem zwracać szczególną uwagę na jakość kupowanych przez nas produktów. Mak mielony BackMit produkowany jest z najlepszych gatunkowo surowców, które są poddawane ciągłej kontroli jakości. Wyrób ten nie posiada ulepszaczy i środków konserwujących, dzięki czemu możemy mieć pewność, że jest w pełni naturalny i nie zmieni smaku ciasta. Dodatkowo surowiec jest tarty w trakcie jednego cyklu produkcyjnego i natychmiast umieszczany w opakowaniu chroniącym go przed światłem, co gwarantuje długi okres przydatności. Mamy więc pewność, że znajdujący się w środku mak jest nie tylko świeży, ale także smaczny i zdrowy”- dodaje ekspert.
Makowiec zazwyczaj kojarzył nam się ze Świętami, przygotowywany w formie słynnej strucli, babki, czy też kruchego ciasta. Codzienne wypieki z dodatkiem maku niestety nie były często praktykowane, ponieważ wydawały się zbyt skomplikowane w wykonaniu. Teraz jednak bez trudu możemy przygotować niezwykle efektowne i smaczne makowe ciasta. Wystarczy bowiem wykorzystać odpowiednie produkty oraz zastosować się do kilku istotnych wskazówek, aby usprawnić proces pieczenia i mieć satysfakcję z samodzielnie przyrządzonego deseru.
Poniżej przepis na ciasto z wykorzystaniem mielonego maku:
Lukrowane kruche ciasto z makiem
Składniki:
150g masła,
50g cukru pudru,
cukier wanilinowy,
szczypta soli,
skórki z cytryny,
6 żółtek,
200g maku mielonego BackMit
100g tartych orzechów włoskich BackMit
20g kruszonki,
6 białek
110g cukru,
polewa cytrynowa lub czekoladowa,
migdały słupki.
Przyrządzenie:
W wysokim naczyniu umieścić masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, sól oraz skórki cytryny i wymieszać aż do powstania piany. Następnie zmieszać razem ze zmielonym makiem, tartymi orzechami oraz kruszonką. Białka, cukier ubić na sztywno w osobnym naczyniu i dodać do makowej masy. Wymieszać ostrożnie aż do powstania puszystej konsystencji. Piec w wysokiej temperaturze, w natłuszczonej i posypanej mąką brytfannie. Po ostygnięciu ciasto polukrować i posypać migdałami w słupkach.
Mak mielony marki BackMit
Masa netto: 200 g, 1 kg
Cena brutto 200 g: 4, 99 zł
Cena brutto 1kg: 19, 99 zł
Marka: BackMit
Producent: VOG Sp. z o.o.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------¬¬¬-------------
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi
i przemysłowymi. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl