Małe co nieco z frytownicy


2012-08-27
Znany wszystkim bohater książek dla dzieci, Kubuś Puchatek zwykł często raczyć się „małym co nieco”.

Tak samo jak i wyimaginowany miś o bardzo małym rozumku, również i zupełnie realni ludzie mają czasami ochotę na mały gastronomiczny grzeszek.

Do usmażenia frytek w głębokim oleju potrzebna jest tylko frytownica i nieco dobrych chęci. Nie ma wątpliwości, że na pewno nie jest to danie możliwie najzdrowsze, jednak tak od czasu do czasu, to zupełnie niegroźny sposób na szybką przekąskę.

Przygotowanie frytek to żadna filozofia, a do ich usmażenia nie potrzebne są praktycznie żadne kulinarne umiejętności. O ile w naszej kuchni znajduje się frytownica, nieco oleju i najzwyklejsze ziemniaki (nawet takie nie pierwszej świeżości) – już możemy cieszyć się wizją sycącego obiadu. Rozpoczynamy od tego, że uruchamiamy sprzęt gastronomiczny. Nie przepadasz za skomplikowanymi urządzeniami kuchennymi? To bardzo dobrze, ponieważ klasyczna frytownica nie posiada nadmiernie dużo zagmatwanych przycisków. Urządzenia gastronomicznego tego typu są zwykle stworzone do jednego tylko sposobu przygotowywania posiłków. Nie znaczy to jednak, że frytownica oznacza tylko i wyłącznie frytki! Wręcz przeciwnie, bo frytownica otwiera przed kucharzem (nawet amatorem) szereg wspaniałych możliwości. Taki sprzęg gastronomiczny to szansa na podanie różnego rodzaju zasmażanych warzyw w chrupiących panierkach, paluszków rybnych, serów, a przede wszystkim: mięs. Frytownica pozwala sprawnie przygotować filety drobiowe zwane nugettsami, za którymi przepada chyba każde dziecko. Cały sekret tej smacznej przekąski polega na tym, że kroimy świeże mięso w zgrabne kosteczki, panierujemy w ulubionych przyprawach i a całą pozostałą pracą zajmie się już frytownica. Dla jeszcze większych smakoszy zalecamy wypróbowanie innych receptur: zasmażane warzywa i mięsa można panierować w czym tylko zechcemy, mogą to być nawet migdały, śniadaniowe płatki kukurydziane, oraz chipsy! Tym samym sposobem frytownica może stać się idealnym rozwiązaniem wówczas, gdy zamierzamy przygotować domowe przyjęcie. Parapetówka? Wieczór panieński? Imieniny? Takie okazje po prostu nie mogą obyć się bez chrupiących przekąsek. Wystarczy, że zaprosisz znajomych, a impreza rozpocznie się już w kuchni – wspólne przygotowanie zasmażanych brokułów, paluszków rybnych i pozostałych smakołyków z kategorii „małe co nieco” to doskonały pomysł na rozgrzewkę przed zabawą.

Frytownica może więc być o wiele bardziej funkcjonalna, niż by się początkowo zdawało. To ten sprzęt gastronomiczny, który w oparciu o jeden tylko sposób przygotowania posiłków oferuje mnóstwo możliwości łączenia składników. Możesz w łatwy sposób podać najzwyklejsze frytki, w ramach przekąski, łatwo stworzysz imprezowe przekąski oraz urozmaicisz klasyczny obiad o zasmażane frykasy. Frytownica zwycięża również w kategorii rozmiarów. Inne urządzenia gastronomiczne są zwykle dużo większe i zajmują ogromne powierzchnie w kuchniach, które to zwykle nie są zbyt wielkie.

Nadesłał:

emaks

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl