Manuka na zmienna pogodę
Wakacje kojarzą nam się ze słońcem i piękną pogodą. Niestety nie zawsze rzeczywistość jest taka jak nasze wyobrażenia. Niespodziewane ochłodzenia i ulewne deszcze sprawiają, że latem chorujemy nawet częściej niż zimą. Jak wzmocnić odporności i uchronić się przed przeziębieniami radzi Manuka Health.
Wakacyjne zmiany pogody szczególnie boleśnie odczuwają dzieci. Źle dobrane ubrania, zabawy na placach zabawach niezależnie od temperatury za oknem czy wieczorne szaleństwa na podwórku powodują, że łatwo łapią one drobne przeziębienia i infekcje. Aby uniknąć takich problemów warto wzmocnić dziecięcy organizm. Zbyt niska odporność sprawia bowiem, że choroby mogą trwać tygodniami i zdarzać się wyjątkowo często. Aby uniknąć takich problemów najlepiej wzmocnić układ immunologiczny jeszcze przed rozpoczęciem sezonu. Niestety dopóki nie mamy pierwszych objawów przeziębienia nie pamiętamy o przyjmowaniu wzmacniających suplementów. Dopiero dający się we znaki ból gardła i uciążliwy katar przypominają nam o wszystkich znanych sposobach na podniesienie odporności organizmu. Nigdy jednak nie jest za późno na to, aby zacząć stosować dietę i preparaty, które pomogą nam bronić się przed infekcjami. W przypadku dzieci nie jest to jednak takie proste. Maluchy nie lubią syropów i tabletek. Niechętnie jedzą też warzywa poprawiające odporność. Rozwiązaniem może być miód Manuka. Wytwarzany z Nowej Zelandii przysmak pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Swoje wyjątkowe właściwości miód Manuka zawdzięcza zawartości methylglyoxalu. Im wyższe jest jego stężenie tym właściwości miodu są silniejsze. O stężeniu methylglyoxalu informuje oznaczenie na opakowaniu. Miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Produkty oznaczone MGO™400+ zawierają go natomiast co najmniej 450 mg/kg. Na rynku dostępne są też produkty o zawartości co najmniej 30, 100 i 550 miligramów methylglyoxlau na każdy kilogram. Niezależnie od zawartości tej substancji miód Manuka można stosować na kanapki lub jako dodatek do herbaty. Dzięki temu dzieci łatwo i chętnie zjedzą zalecaną porcję. Na rynku dostępne są też cukierki i lizaki z miodem Manuka. Regularne spożywanie miodu Manuka wzmacnia oraz sprawia, ze organizm skutecznie broni się przed przeziębieniami.
Możliwe jest też spożywanie syropu z Miodem Manuka. Syrop ziołowo-propolisowy z Miodem Manuka MGO 400+ również wzmocni odporność organizmu i pomoże zapobiegać przeziębieniom. Produkty z miodem Manuka mogą z powodzeniem stosować również dorośli. Z miodem Manuka cała rodzina będzie bardziej odporna.
Miód Manuka można spożywać przez cały rok, a nie tylko w okresie wakacji, gdy pogoda bywa zmienna. Równie ważne jest jedzenie miodu jesienią i zimą, gdy organizm musi opierać się pierwszym mrozom i śniegom. Minusowe temperatury na zewnątrz i przegrzane pomieszczenia w domu również zwiększają szansę zachorowania na drobne infekcje i przeziębienia.