Matcha - herbata na zdrowie i świetne samopoczucie!
Matcha to herbata pochodząca z Japonii. Jest niczym innym, jak mocno sproszkowaną zieloną herbatą. Na początku piło się ją w Japonii, później trafiła również do Chin. Teraz jest spożywana przez wiele milionów osób na całym świecie, również w Polsce. Czym się wyróżnia?
Swoimi prozdrowotnymi cechami, a także niebanalnym, pysznym smakiem. Warto dodać, że w kraju kwitnącej wiśni powstał rytuał jej picia, który można nieco odtworzyć we własnym domu!
1. Matcha - właściwości
2. Japońska herbata w proszku, czyli Matcha - akcesoria
Uwielbiasz pić zieloną herbatę? Chcesz spróbować czegoś nowego? Według wielu lepszym rozwiązaniem, zdrowszym (nie umniejszając właściwości zielonej herbaty), a także po prostu smaczniejszym jest Matcha - japońska herbata w proszku, do której przygotowania niezbędne są na swój sposób ciekawe akcesoria. Przekonasz się o tym po przeczytaniu tego artykułu!
Matcha - właściwości
Zacznijmy jednak od tego, co daje regularne picie herbaty matcha. Przede wszystkim jest to "proszek" bogaty w katechiny, czyli związek chemiczny z rodziny flawonoidów, którego główną zaletą i także zadaniem jest niwelowanie wolnych rodników, a także ograniczanie ich powstawania. To jednak nie koniec zalet herbatki w proszku Matcha. Działa bowiem również antybakteryjnie i przeciwwirusowo, dodatkowo zmniejsza ryzyko miażdżycy, czy obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Działa także korzystnie na skórę chroniąc ją nieco przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Matcha wykazuje także silne działanie przeciwnowotworowe, co ciekawe jest 100 razy lepszym przeciwutleniaczem od witaminy C! Jak to wygląda w praktyce? Wypicie jednej filiżanki herbaty Matcha zastępuje 10 wypitych filiżanek zielonej herbaty - jeśli chodzi o ilość antyoksydantów.
Japońska herbata w proszku, czyli Matcha - akcesoria
Mówiliśmy już o rytuałach? Tak jak w przypadku popularnej ostatnio Yerba Mate, również do herbaty Matcha potrzebne są odpowiednie akcesoria. Jest to przede wszystkim chasen, czyli taka miotełka do spieniania samej herbaty, która dzięki temu nabiera smaku, wyrazistości, czy zmienia kolor na intensywnie zielony. To jednak nie koniec, do picia Matchy potrzebny jest także matchawan, czyli naczynko, potocznie zwane czarką. Wyglądem przypomina konstrukcje z Japonii czy Chin sprzed setek, a nawet tysięcy lat. Picie z takiej czarki to naprawdę ciekawe doznanie i możliwość wyróżnienia się, a także urozmaicenia swojego życia, przekonaj się o tym!
Nadesłał:
slawek
|