Metafolina, czyli odpowiedź na problemy z przyswajalnością kwasu foliowego


Metafolina, czyli odpowiedź na problemy z przyswajalnością kwasu foliowego
2009-03-09
Co druga kobieta może mieć problemy z przyswajalnością kwasu foliowego, zmniejszającego ryzyko wystąpienia wad układu nerwowego u dzieci. Dlatego lekarze tak bardzo podkreślają znaczenie uzupełniania diety tą witaminą.

Przyszłe mamy są coraz bardziej świadome roli kwasu foliowego i zwracają uwagę na sposób odżywiania w trakcie ciąży. Obecnie na polskim rynku dostępne są już preparaty zawierające rewolucyjną substancję, Metafolinę, lepiej przyswajalną niż kwas foliowy.

Ustalenie, która kobieta może mieć problemy z przyswajalnością kwasu foliowego wymaga skomplikowanych badań i jest kosztowne. Wyeliminowanie ryzyka wad rozwojowych płodu powinno być priorytetem dla każdej kobiety w wieku rozrodczym.  Dlatego zalecana jest profilaktyczna suplementacja – zwykle kobieta dowiaduje się, że będzie mamą między 4 a 6 tygodniem ciąży, kiedy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane. Najbardziej niebezpieczny jest więc niedobór kwasu foliowego u przyszłej mamy w okresie przedciążowym oraz w czasie pierwszych tygodni ciąży.

Odpowiedzią na problemy z przyswajalnością kwasu foliowego jest wprowadzenie na polski rynek Metafoliny, odkrytej przez naukowców w 1998 roku. Jest to substancja lepiej przyswajalna i gotowa do bezpośredniego wykorzystania przez organizm, co potwierdzają długookresowe badania z 2006 roku , przeznaczona przede wszystkim dla kobiet planujących ciążę, będących w ciąży oraz karmiących piersią i zapewnia kobietom najlepszą możliwą ochronę od samego początku ciąży. Produkty zawierające metafolinę otrzymały pozytywną opinię Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego .

Kwas foliowy, czyli inaczej witaminę B9, odkryto w 1935 roku. Otrzymano go z liści szpinaku i stąd właśnie wzięła się jego nazwa (po łacinie folium oznacza liść).  Istnieje kilka czynników, które mogą powodować jego niedobory – w naszej diecie jest zbyt wiele produktów wysoce przetworzonych, a zbyt mało surowych warzyw i pełnych ziaren zbóż. Ponadto produkty zbyt długo przechowywane lub poddane obróbce termicznej tracą od 30% do 50% tej cennej witaminy.

Nadesłał:

danielom

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl