Mikołajkowy wieczór z Hiszpańską Oliwką
Wkrótce Mikołajki, czyli tradycyjnie czas obdarowywania się prezentami. Co dać ukochanej osobie, żeby sprawić jej przyjemność? Najbardziej cieszą prezenty przygotowane samemu, może warto w ten szczególny dzień przygotować coś specjalnego?
Hiszpańska Oliwka proponuje romantyczną kolacją w hiszpańskim stylu.
Romantyczna kolacja we dwoje
Hiszpania kojarzy się z radosną fiestą, zmysłowym flamenco, mrożącą krew w żyłach corridą i oczywiście największym kochankiem świata – Don Juanem. Gorący temperament Hiszpanów to zasługa śródziemnomorskiej kuchni – zdrowej i aromatycznej, kuszącej wyglądem, zapachem i smakiem. Przepełnionej zmysłowym aromatem ziół, owocami morza, czerwonym winem i dojrzewającymi w południowym słońcu Andaluzji hiszpańskimi oliwkami.
Romantyczna kolacja pachnąca hiszpańskimi oliwkami
Mikołajkowa kolacja powinna mieć specjalną oprawę – blask świec, nastrojowa muzyka i doskonałe potrawy, które potrafią działać jak Afrodyzjak… Hiszpańska kuchnia obfituje w przepisy na dania pobudzające zmysły. Kulinarne afrodyzjaki, są nieodłącznym elementem iberyjskiego menu. Należą do nich także hiszpańskie oliwki, różnorodne pod względem kolorów i sposobów przyrządzania. Mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść same lub jako jeden ze składników wielu potraw: przekąsek, sałatek, dań głównych... a nawet deserów. Doprawione lubczykiem, bazylią, gałką muszkatołową czy chilli rozpalą zmysły i dodadzą pikanterii każdej romantycznej kolacji.
Wyznaj miłość jak Don Juan DeMarco
Język hiszpański jest stworzony do czułych zwierzeń, jeśli ktoś chciałby wyznać miłość niczym legendarny Don Juan DeMarco, powinien powiedzieć ,,yo te quiero” lub ,,yo te amo” i zaserwować ukochanej osobie jedną z poniższych potraw ze zmysłowym dodatkiem hiszpańskiej oliwki.
Pikantne hiszpańskie zielone oliwki z dodatkiem aromatycznych ziół
· hiszpański zielone oliwki
· 50 gram twardego koziego sera
· oliwa z oliwek
· 2 dojrzałe pomidory
· papryka
· ząbek czosnku
· papryczka Chilli
· świeża kolendra
· szczypta kminku
· 2 korniszony
Kozi ser, oliwę z oliwek, pomidora, paprykę i Chilli zetrzyj w moździerzu na gładką pastę. Do gotowej mieszanki dorzuć kilka listków posiekanej kolendry i kminek. Następnie dodaj oliwki, posiekane w kostkę korniszony, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz odrobinę oliwy z oliwek. Odstaw na 20 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
Smacznego!
Czarne Hiszpańskie Oliwki w pikantnym sosie pomidorowym
· hiszpańskie czarne oliwki
· przecier pomidorowy
· świeża bazylia
· mozzarella
· mała papryczka Chilli
· oliwa z oliwek
· pomidory
Połącz przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, kilka posiekanych listków bazylii oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę Chilli. Dodaj czarne oliwki i pokrojonego w kostkę pomidora, delikatnie wymieszaj. Podawaj z plackami pita.
Polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie z czerwonego wina z dodatkiem hiszpańskich oliwek
· polędwica wieprzowa
· 15 czarnych lub zielonych oliwek
· 4 szalotki
· 2 łyżki musztardy francuskiej
· oliwa z oliwek
· kieliszek czerwonego wina
· cienkie frytki
Szalotki zetrzyj na drobnej tarce. Mięso natrzyj oliwą i startą cebulką, rozłóż w gorącej brytfance. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i piecz pół godziny na każde pół kilo mięsa. Raz na jakiś czas podlej mięso wytworzonym sosem, aby nie było zbyt suche. Wyjmij mięso z piekarnika i dopraw solą i pieprzem. Do rondelka wlej wino i podgrzewaj, aż się zredukuje i zmniejszy swoja objętość o połowę. Dodaj posiekane oliwki i musztardę, gotuj na wolnym ogniu 2 minuty. Dopraw szczyptą soli i odstaw do wystygnięcia. Pokrój mięso na cienkie plastry. Frytki zawiń w plastry polędwicy i zepnij za pomocą wykałaczki. Polej aromatycznym sosem. Przed podaniem udekoruj danie tymiankiem.
Aromatyczny makaron z krewetkami i hiszpańskimi oliwkami
· 320 g makaronu
· 100 g czarnych hiszpańskich oliwek
· 400 g krewetek
· 1 papryczka Chilli do smaku
· 2 łyżki oregano
· 6 łyżek oliwy z oliwek
· 4 ząbki czosnku,
· 4 małe pomidory
· sól i pieprz
Posiekaj oliwki i czosnek. Obierz pomidora ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Ugotuj krewetki. Odcedź krewetki. Na powstałym wywarze ugotuj makaron. Na patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę Chilli. Dodaj oregano i pomidory. Całość podsmażaj 5 minut. Następnie dorzuć krewetki i oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż całość przez kolejnych kilka minut. Ugotuj makaron w krewetkowym wywarze, aż będzie al dente. Odcedź i wymieszaj z sosem. Można podawać z chrupiącą bagietką.
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na www.hiszpanskieoliwki.pl
oraz na: www.facebook.com/hiszpanskieoliwki
Kontakt dla mediów: Agata Falęcka, ConTrust, tel.: 501-121-701, e-mail: a.falecka@contrust.pl