Miody włoskiego Południa


Miody włoskiego Południa
2015-10-19
Włochy słyną ze wspaniałej architektury, zróżnicowanej przyrody oraz smacznej kuchni. To kraj podzielony na bogatszą, przemysłową część północną i biedniejsze, utrzymujące się głównie z rolnictwa Południe. Właśnie z zalanych słońcem regionów Kalabrii oraz wyspy Sycylii pochodzą najwspanialsze miody.

Miód bergamotkowy

U spokojnych wybrzeży morza Jońskiego i Tyrreńskiego rozpościerają się pachnące gaje bergamotki – rośliny, której charakterystyczny zapach wyczuwalny jest między innymi w herbacie Earl Grey. Powstający z jej nektaru miód ma łagodny smak i posiada lekki, ale dość wyczuwalny aromat. To rzadki gatunek, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych podniebień.

Miód cytrynowy

W tych samych, miododajnych okolicach pszczoły chętnie udają się w stronę rozległych plantacji drzewek cytrynowych. Ich nektar daje miód o kremowej konsystencji i delikatnym, odświeżającym smaku z wyczuwalną nutą cytryny. Doskonale sprawdzi się on jako dodatek do wszelkiego rodzaju herbat, sałatek owocowych, lodów czy lemoniad.  

Miód eukaliptusowy

Najbardziej wysunięta na południe wyspa Włoch – Sycylia - również może poszczycić się uprawami wielu gatunków roślin. Drzewa eukaliptusowe, porastające lasy Caltagirone są źródłem miodu o mocnym, wyrazistym aromacie i gęstej konsystencji. Da się w nim wyczuć delikatną nutę suszonych grzybów. To miód bogaty w enzymy, o głębokim smaku. Można z powodzeniem stosować go wspomagająco w leczeniu zakażeń dróg oddechowych czy przeziębień, gdyż ma działanie wykrztuśne.

Miód opuncjowy

Powstaje z kwiatów opuncji figowej. Wyraziście kwiatowy, świeży i  delikatny idealnie nadaje się do lekkich, biszkoptowych czy lodowych deserów. To rzadki gatunek miodu, również pochodzący ze słonecznej Sycylii. Czy ktoś jeszcze wątpi, że Włochy to dosłownie kraj „miodem i mlekiem płynący”?

Nadesłał:

ewa.wysmyk@honeybee.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl