Mirek Drewniak konsultantem programu "MasterChef"
Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” będzie konsultantem ds. kulinarnych pierwszej polskiej edycji kulinarnego show „MasterChef”.
Program „MasterChef” zadebiutował na antenie BBC w 1990 roku. Kulinarny show, który ma wyłonić najlepszego kucharza-amatora, cieszy się popularnością na całym świecie.
Konkurs realizowany był w ponad 30 krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii, Niemczech i Francji. Gospodarzem amerykańskiej wersji był Gordon Ramsay, szkocki szef kuchni znany m.in. z programu „Hell's Kitchen” („Piekielna Kuchnia”).
Polska edycja programu będzie częścią jesiennej ramówki stacji TVN. Castingi do show rozpoczynają się 22 czerwca i odbędą się w 5 polskich miastach.
Tymczasem znamy już wyniki castingu, którego celem było wyłonienie konsultanta ds. kulinarnych, rolę tę powierzono Mirkowi Drewniakowi.
- Udział w tym programie to dla mnie kolejne zawodowe wyzwanie. Moja rola wymaga ode mnie ogromnego nakładu pracy, ale to także okazja, aby uporządkować wiedzę i ją rozszerzyć. Im więcej człowiek wie, tym bardziej jest świadomy swoich braków – mówi Mirek Drewniak.
Szef kuchni zna zagraniczne edycje kulinarnego show i wyraża się o nich bardzo pozytywnie.
- To niesamowity program, w którym obok gotowania bardzo ważne są emocje jego uczestników. Będzie można obserwować jak amatorzy gotowania radzą sobie ze stresem, jak znoszą porażki, cieszą się z sukcesów. Wszystko odbywać się będzie pod presją czasu. W ten sposób widzowie przekonają się jak odpowiedzialna, ale i stresująca jest praca szefa kuchni – podkreśla M. Drewniak.
Konsultant ds. kulinarnych będzie odpowiedzialny m.in. za dobór składników do zaproponowanych potraw, które przygotują uczestnicy programu. W polskiej edycji nie zbraknie oczywiście typowych specjałów rodzimej kuchni, jednak Mirek Drewniak nie zdradza szczegółów. O tym jak amatorzy poradzą sobie ze stawianymi im wymaganiami przekonamy się jesienią.
Mirek Drewniak – doświadczony kucharz, autor popularnych przewodników kulinarnych, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Od 2011 r. jest przewodniczącym Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” realizowanego pod patronatem Marka Sawickiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest szefem gastronomii krakowskiego hotelu Swing.
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nadesłał:
Adventure Media
|