Moda na przetwory


Moda na przetwory
2012-08-22
Pamiętasz czasy, gdy Twoja babcia robiła pyszne przetwory i marynaty? Smaku domowych korniszonów czy grzybków ze słoiczka nie da się zapomnieć. Dziś na fali powrotu do zdrowych nawyków żywieniowych, chętnie sięgamy po te powszechnie stosowane przez nasze babcie sposoby marynowania.

Wystarczą tylko sezonowe warzywa, odpowiednia receptura oraz ocet Develey, by przez całą zimę Twoja rodzina zajadała się zdrowymi warzywami, owocami i grzybami. Własnoręcznie przygotowane marynaty to powód do dumy!cynamonu

 

Sposób przygotowania:

 

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Zalać zimną wodą i gotować ok. 1 minutę. Odcedzić i przełożyć do słoiczków. Ocet zagotować z cukrem
i przyprawami. Gorącą marynatą zalać śliwki. Słoiki wstawić do dużego garnka i pasteryzować przez 15-20 minut. Pozostawić do wystudzenia, stawiając je na zakrętkach.

Na sklepowych półkach Ocet Develey w butelce 250 ml kosztuje ok. 5 zł,
a w butelce 500 ml - 5,5 zł.

Nadesłał:

milena.zielinska@walk.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl