Morele – wszystko co warto o nich wiedzieć


2019-04-19
Morele budzą skojarzenia z latem, ładną pogodą i spędzaniem dużej ilości czasu na dworze. Są wspaniałym tłem do zdjęć, a miska owoców postawiona w domu dodaje uroku całemu wnętrzu. Morele mają piękny kolor, który obrazuje zalety tych owoców, a mimo to niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę.

Morela to stosunkowo niewielki owoc o wspaniałym smaku i przyciągającym wzrok kolorze. Uprawa tych drzewek owocowych jest popularna w krajach o ciepłym klimacie, w których obecna jest duża ilość słońca.

Owoce są źródłem wielu składników mineralnych, witaminy A oraz przeciwutleniaczy, a więc wspomagają ochronę przed starzeniem organizmu. Morele są wspaniałą ochroną oczu, utrzymują na dobrym poziomie prawidłowe widzenie, a także ochraniają skórę przed szkodliwym promieniowaniem. Mają właściwości nawilżające.

Duża ilość składników mineralnych działa pozytywnie na obniżenie ciśnienia tętniczego, usunięcie złego cholesterolu, a także dobrą pracę żołądka, nerek i wątroby. Morele zwiększają odporność organizmu i ze względu na dużą zawartość żelaza są pomocne w leczeniu anemii. Owoce łagodzą stany zapalne skóry, mogą przeciwdziałać trądzikowi i egzemie. Owoce działają zasadotwórczo, więc dobrym pomysłem jest spożywanie ich w diecie bogatej w zakwaszające organizm mięso. Sprawdzą się również po treningu. Polecane są osobom palącym papierosy, ponieważ obniżają ryzyko zachorowania na raka płuc.
Pestki moreli używane są w leczeniu chorób dróg oddechowych, bardzo ważny jest jednak fakt, że wysoka zawartość amigdaliny obecnej w pestkach jest niezwykle szkodliwa, ponieważ wytwarza groźne i niebezpieczne związki cyjanku. Amigdalina, czyli witamina b17 jest przedmiotem wielu badań i sporów między lekarzami oraz naukowcami. Amigdalina znajduje się w pestkach moreli, pigwy, brzoskwiń, wiśni i śliwek. Przez niektórych jest ona nazywana trującą witaminą, więc należy zachować wszelką ostrożność w kontakcie z pestkami tych owoców.

Suszone morele są jedynym produktem z grupy suszonych owoców, które mogą być bez obaw spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać o tym, że morele spożyte w nadmiernej ilości mają działanie przeczyszczające.

Owoce stosowane są również w kosmetyce. Są częstym składnikiem szamponów, toników, peelingów, balsamów do ciała i maseczek. Swoją rolę odgrywają również w perfumerii, za sprawą olejku.

Morele są bogactwem natury, dołączenie tych owoców do swojej diety wywrze pozytywne skutki, a spożywane posiłki będą bardziej urozmaicone i w dodatku smaczne.

Nadesłał:

NoweArtykuły

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl