Mozaika smaków
Odpowiednie połączenie ziół i sosów, stosowanie ekologicznych i sezonowych produktów oraz międzynarodowe doświadczenie kucharzy – to gwarancja doskonałego smaku, które odnajdziemy w restauracji MOSAIQ we Wrocławiu.
Restauracja MOSAIQ Restaurant&Wine Lounge obecna jest na kulinarnej mapie Wrocławia od marca 2011 roku. Powstanie tego miejsca jest wynikiem wieloletnich podróży właścicielki, podczas których miała okazję poznać nowe potrawy i style gotowania. Już sama nazwa restauracji wskazuje na różnorodność kulinarną oraz łączenie tradycji kuchni z całego świata. „Chciałamy stworzyć miejsce, w którym pasja i miłość do gotowania przełożą się na wydobycie z potrawy prawdziwego smaku i esencji całego dania” - mówi właścicielka restauracji Mosaiq Dagmara Krzeczkowska. Szef kuchni wraz z zespołem pracowników dba o każdy szczegół, by wykwintność serwowanych potraw uzyskała aprobatę gości. W celu spełnienia oczekiwań najbardziej wymagających klientów, MOSAIQ zaprosiła do współpracy najlepszych kucharzy z kraju. Jest wśród nich Rafał Borys, który swojego fachu uczył się m.in. od Gordona Ramsaya i Alberta Rouxa. „W swojej pracy dążę by potrawy, które proponuję, były oparte na najlepszych tradycjach a zarazem by była to kuchnia wyrafinowana dążąca do perfekcji – mówi sam szef kuchni.
Inspiracją przy przygotowywaniu menu restauracji była w głównej mierze wielokulturowość Wrocławia. Stolica Dolnego Śląska od wieków stanowi miejsce spotkań i przenikania kultur. Dlatego oferta MOSAIQ pozwala skosztować dań kuchni francuskiej z elementami kuchni włoskiej, polskiej i azjatyckiej. Kucharze restauracji używają wyłącznie ekologicznych i sezonowych produktów – zioła, warzywa, owoce, mięsa pochodzą od sprawdzonych dostawców z regionalnych hodowli rolniczych. W MOSAIQ nie stosuje się polepszaczy smaku, konserwantów czy zbędnych dressingów. Do specjalności restauracji należy przede wszystkim kaczka, steki oraz jagnięcina. Szef kuchni proponuje także rzadko spotykane jeszcze w Polsce potrawy: płaszczkę podaną z kaparami i cytryną lub piotrosza przyrządzonego w miodzie, imbirze i trawie cytrynowej. Warta uwagi jest także starannie wyselekcjonowana lista win oferowanych w lokalu. Restauracja nie zawiedzie również entuzjastów owoców morza – zamawiając z wyprzedzeniem możemy skosztować ostryg, kalmarów, krabów czy homarów. Co ciekawe restauracja MOSAIQ oferuje także śniadania, np. podawane w stylu amerykańskim naleśniki z sosem klonowym.
Oferta restauracji skierowana jest głównie do przedstawicieli biznesu i turystów odwiedzających Wrocław. MOSAIQ coraz częściej staje się ulubionym miejscem spotkań wrocławskich celebrytów oraz artystów odwiedzających stolicę Dolnego Śląska. Eleganckie i kameralne wnętrze może posłużyć także, jako miejsce do organizacji biznesowych spotkań, firmowych przyjęć czy romantycznych kolacji we dwoje. Restauracja położona blisko Starego Rynku, otwarta jest przez 7 dni w tygodniu.
Nadesłał:
Mosaiq
|