Na osłabienie wiosenne – 5 porcji warzyw, owoców lub soku


2011-03-14
Na wiosnę często czujemy się osłabieni. Jest to wynikiem braku ruchu i niedoboru witamin w zimowych posiłkach. Warto pamiętać, że właśnie teraz zdrowa dieta doda nam siły i poprawi nastrój po zimowym osłabieniu. Dlatego powinna składać się z owoców, warzyw i soków.
Cieszymy się z nadchodzącej wiosny. Niestety często nadchodzi z nią też osłabienie organizmu. Szukajmy więc energii ukrytej w wiosennych warzywach i owocach oraz sokach. Właśnie teraz możemy w pełni korzystać z naturalnych witamin. Nadszedł idealny czas na zmianę nawyków żywieniowych dla całej rodziny. Zaszczepmy w niej zamiłowanie do regularnego spożywania 5 porcji warzyw, owoców lub soku w ciągu dnia. Dostarczmy domownikom niezbędnych wartości odżywczych i witamin, aby zachowali naturalną odporność organizmu i zdrowo znieśli wiosenne przesilenie.Pierwsze wiosenne warzywa kuszą kolorami i zapachami. Mimo że ogórki, pomidory, rzodkiewkę czy sałatę mamy przez cały rok, jednak na wiosnę smakują one lepiej. Bez wątpienia wiosenne warzywa to estetyczne i pyszne urozmaicenie naszego jadłospisu. Dostarczą organizmowi w naturalny sposób wszystkich witamin i mikroelementów brakujących nam po ciężkiej zimowej diecie. Domowy parapet lub balkon możemy zamienić w wiosenny ogródek, w małych doniczkach siejąc rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki. Dodawane codziennie do zup, sałatek, kanapek i innych posiłków dla całej rodziny będą rewelacyjnie wpływać na zdrowie i samopoczucie.Wiosną pomyślmy o dobrze dobranej diecie dla swoich dzieci, aby miały energię do nauki i zabawy. Zatroszczmy się o to, aby posiłki dla naszej pociechy były pełnowartościowe i smaczne. Wykształćmy w dzieciach zdrowe przyzwyczajenia żywieniowe od najmłodszych lat. Miejmy pewność, że w przyszłości sięgną po warzywa, owoce i soki i że będzie to dla nich naturalny odruch. Właściwie zbilansowany jadłospis naszych dzieci wymaga odpowiedniego zrozumienia pojęcia „porcja”. Są to dla przykładu banan, miseczka pokrojonych pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek czy też szklanka soku. Wyniki badań prowadzonych przez lekarzy oraz ekspertów żywieniowych na całym świecie pokazują, że aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie minimum 500 g owoców i warzyw rozdzielonych na co najmniej 5 porcji. Jedna porcja to jeden średniej wielkości owoc lub warzywo (bądź kilka mniejszych), lub 200 ml soku (np. mały kartonik). Sok jest dobrą formą porcji, wygodną do spożycia również w szkole. Jedzenie posiłków przygotowanych na bazie warzyw i owoców powinno stać się przyjemnością dla naszych dzieci. Pamiętajmy o sokach, które świetnie gaszą pragnienie, a poza tym uzupełniają dietę w niezbędne witaminy i minerały.  Dodatkowe informacje i porady na temat zdrowego odżywiania znajdują się na stronie ogólnopolskiego programu edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”: www.5porcjiwszkole.pl. Celem programu jest zwiększenie świadomości na temat zdrowej diety na podstawie 5 porcji warzyw, owoców i soków. Na stronie programu znajduje się wiele przydatnych informacji na temat urozmaicania diety o owoce, warzywa i soki oraz mnóstwo ciekawych porad, które można wykorzystać „od zaraz”. Z pewnością będą one bardzo pomocne w codziennym życiu. Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku” został sfinansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.  

Nadesłał:

Ewa Hahn

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl