Na przekór cywilizacji - zadbaj o ciśnienie krwi!
Wydawać by się mogło, że dzisiejsze czasy są niemal idealne – to świat wszechstronnych możliwości, innowacyjnych wynalazków i technologicznych nowinek. Ogromny postęp poczyniła również medycyna, szczególnie w zakresie wykrywania i leczenia przypadłości, na które jeszcze niedawno nie było recepty.
Współczesne tempo życia nie sprzyja jednak zachowaniu dobrego zdrowia, szczególnie kondycji serca czy utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Co możemy zrobić, aby o nie zadbać? Odpowiedź tkwi w… oliwce!
Stres, niewielka ilość ruchu oraz zjadane w pośpiechu posiłki ubogie w niezbędne witaminy i minerały wpływają na pogorszenie stanu zdrowia i jakości życia. Występujące coraz częściej i powszechniej dolegliwości nazwano chorobami cywilizacyjnymi. Nie ma dokładnej specyfikacji ani wykazu tych przypadłości, jednak wielu lekarzy wymienia wśród nich problemy sercowo-naczyniowe, w tym, przede wszystkim, nadciśnienie tętnicze.
Ciśnienie ponad normę
Nadciśnienie tętnicze to stale lub okresowo podwyższone ciśnienie. Jego występowanie może wynikać z indywidualnych uwarunkowań genetycznych, jednak sprzyjają mu także czynniki takie jak: otyłość, częste spożycie alkoholu, nadmiar soli w diecie, a także przyjmowanie leków sterydowych lub niektórych środków antykoncepcyjnych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia jedynie 50% chorych na nadciśnienie i ciśnienie graniczne jest świadomych występowania u siebie tej przypadłości. Spośród nich zaledwie połowa zostanie poddana kuracji, z czego tylko 50% otrzyma leczenie właściwe. Ostatecznie oznacza to, że jedynie co ósma osoba cierpiąca na nadciśnienie ma szanse na unormowanie swojego stanu zdrowia. Zjawisko to nazywane jest w środowisku lekarskim „prawem połowy”.*
O ciśnienie warto dbać!
Lepiej zapobiegać niż leczyć. Ta powszechnie znana i często powtarzana maksyma doskonale oddaje specyfikę chorób cywilizacyjnych. Dlatego też niezwykle ważne są działania profilaktyczne.
Pozytywny wpływ na utrzymanie dobrego krążenia krwi i ciśnienia naczyniowego, a także na regulację poziomu cukru we krwi wykazuje dieta śródziemnomorska oparta na oliwie i oliwkach. Na bazie tego znanego i cenionego przez specjalistów składnika powstał OptiTensin® – suplement diety będący efektem najnowszych odkryć naukowców.
Zawarty w preparacie OptiTensin® wyciąg z liści europejskiego drzewa oliwnego Olea europaea jest bogaty w substancję aktywną – oleuropeinę. 1 tabletka OptiTensin® zawiera taką samą ilość oleuropeiny, jak co najmniej 5 litrów oliwy z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia)!**
Aktywna substancja oleuropeina zawarta w preparacie OptiTensin®:
- pomaga zachować prawidłowy poziom ciśnienia krwi;
- przyczynia się do utrzymania zdrowia serca;
- wpływa na zachowanie optymalnego poziomu cholesterolu;
- chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- wspomaga utrzymanie odpowiedniej ilości cukru we krwi.
Oliwka europejska Olea europaea - działanie udowodnione naukowo!
Pozytywne działanie wyciągu z liści oliwki popierają dane naukowe. Badania wykazały istotny statystycznie wpływ suplementacji wyciągiem z liści Oliwki Europejskiej Olea europaea na spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego, a także poziomu tzw. „złego” cholesterolu (LDL).***
Dodatkowo, poza właściwościami obniżającymi ciśnienie oraz cholesterol, ekstrakt z liści oliwki wykazuje silne działanie antyoksydacyjne – niemal dwukrotnie większe niż zielona herbata, a czterokrotnie - niż witamina C.
OptiTensin® polecany jest wszystkim, którzy pragną zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi, a zwłaszcza osobom z tendencją do jego podwyższonego poziomu.
Sposób użycia: 1-2 tabletki dziennie. Zaleca się stosowanie regularnie przynajmniej przez ok. 8 tygodni.
Opakowanie: 40 tabletek
Cena: ok. 70 zł
* Źródło: www.cywilizacyjne.choroby.biz/Nadciśnienie+tętnicze
** Jedna tabletka OptiTensin® zawiera standaryzowany ekstrakt z minimalną zawartością 16% oleuropeiny. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów oliwy z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia). Różnią się one jakością i zawartością aktywnej substancji – oleuropeiny, która może wynosić od 2 do 10 mg na litr oliwy.
*** Perrinjaquet-Mocetti T. et al. Food supplementation with an Olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins. Phytotherapy Research 2008, 22, 1239-1242.
Nadesłał:
Open Media
|