Na sylwestra i karnawał – Ciasto francuskie od FRoSTY
Szybkie w przygotowaniu i uniwersalne – świetnie komponuje się z niemal każdym składnikiem, od owoców, przez warzywa po mięsa czy ryby. Szukasz pomysłu na karnawałowe menu? Ciasto francuskie FRoSTY sprawdzi się doskonale, jako baza imprezowych smakołyków.
Według legend znane już w średniowieczu, choć pierwszy kompletny przepis napâte feuilletée pojawia się dopiero w 1650 roku. Do Polski, ciasto zwane potocznie listkowym, dotarło podobno za sprawą Napoleona. Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego to zajęcie pracochłonne – łącznie z koniecznym czasem oczekiwania, jego przyrządzenie może zająć nawet 12 godzin. Ciasto francuskie FRoSTY nie wymaga rozwałkowywania, krojenia i przekładania warstw, dzięki czemu szybko połączysz je z ulubionymi składnikami i w kilka chwil wyczarujesz przystawki, które powalą na kolana karnawałowych gości.
Przygotowane według tradycyjnej receptury na bazie starannie wyselekcjonowanych składników, ciasto francuskie jest wyjątkowo kruche oraz delikatne. Według polityki 100% naturalnego smaku!, w jego składzie nie znajdziemy wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów, skrobi modyfikowanej ani tłuszczów utwardzonych.
Podzielenie ciasta na 6 rozwałkowanych już porcji, daje nam możliwość wykorzystania dokładnie takiej porcji, jakiej w danej chwili potrzebujemy. Praktyczne, łatwe w rozmrożeniu i użyciu otwiera całą gamę kulinarnych możliwości. Z nim pyszne dania przygotujemywyjątkowo szybko – jego pieczenie zajmuje tylko 12 minut!
Propozycje na karnawałowe przysmaki z Ciastem francuskim w roli głównej, serwuje FRoSTA.
Francuskie sakiewki z twarogiem
Składniki:
1 opakowanie Ciasta francuskiego FRoSTY
150g twarogu
100g rodzynek
4 łyżki śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
Twaróg rozgnieć w misce, dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Rozmrożone porcje ciasta lekko rozwałkuj. Wytnij kwadraty, a na środek każdego połóż nadzienie. Sklej przeciwległe boki. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem rozmąconym z odrobiną wody. Piecz 15 minut w temperaturze 210°C.
Grzyby w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie Ciasta francuskiego FRoSTY
250g grzybów lub pieczarek
50g szynki
50ml śmietany
3 jajka
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
1 łyżka Pietruszki FRoSTY
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Rozmroź ciasto francuskie, grzyby oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść, posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj pokrojoną szynkę i grzyby, dopraw solą i pieprzem, krótko podduś.Dwa jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj posiekaną pietruszkę.Tak przygotowanym sosem polej grzyby i mieszaj, aż jajka się zetną. Na każdy prostokąt ciasta wyłóż ostudzone nadzienie, następnie dokładnie zlep przeciwległe boki.Ciasto francuskie z nadzieniem jajkiem rozmąconym z odrobiną wody i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.
Ciasto francuskie dostępne jest w sklepach w cenie 4 zł / 450 g (6 porcji).
Więcej informacji na temat produktów FRoSTY oraz inspirujące przepisy kulinarne można znaleźć na stronach www.frosta.pl oraz www.facebook.com/frosta.polska.
Nadesłał:
JBcomm
|