Najbardziej wartościowe mleko to mleko świeże
Mleko Wiejskie Piątnica w butelce z wygodnym uchwytem jest wyjątkowe nie tylko ze względu na innowacyjne opakowanie, ale także proces produkcji.
Czym mleko świeże różni się od UHT oraz dlaczego powinniśmy często po nie sięgać wyjaśnia ekspert, prof. dr. hab. inż. Grażyna Cichosz z Wydziału Nauki o Żywności UWM.
Edukowani od najmłodszych lat na temat zalet mleka, postrzegamy je jako dobre źródło witamin, wapnia i innych ważnych dla organizmu substancji odżywczych. Czy jednak każde mleko, niezależnie od pochodzenia i metody produkcji, jest takie samo i czy każde ma tyle samo cennych składników? Okazuje się, że nie.
Mleko pochodzące od krów z hodowli tradycyjnej zawiera co najmniej 3 razy więcej składników bioaktywnych, niż mleko pochodzące od krów chowanych w tzw. wielkotowarowej produkcji – podkreśla prof. Grażyna Cichosz. − Takim wartościowym mlekiem jest Mleko Wiejskie Piątnica, które w większości produkowane jest z surowca pochodzącego od krów hodowanych w tradycyjnych gospodarstwach położonych na terenach Kurpi Zielonych, w okolicach Ostrołęki, czyli na czystym ekologicznie obszarze tzw. „zielonych płuc Polski”.
Oprócz pochodzenia, które decyduje o jakości mleka, ważna jest także metoda jego przetwarzania. Świeże Mleko Wiejskie poddawane jest najpierw mikrofiltracji, która pozwala skutecznie pozbyć się bakterii. Dzięki mikrofiltracji oraz delikatnemu procesowi obróbki cieplnej jest bezpieczne i trwałe − można je przechowywać do 3 tygodni. Co najważniejsze, w przeciwieństwie do mleka UHT, zachowuje w nienaruszonej formie białka serwatkowe, które wykazują wszechstronne prozdrowotne właściwości, m.in. stymulują układ odpornościowy − wskazuje ekspert.
Delikatna pasteryzacja sprawia, że świeże Mleko Wiejskie jest najbardziej zbliżone pod względem składu i wartości odżywczych do mleka surowego, prosto od krowy (a jednocześnie bezpieczne pod względem mikrobiologicznym). Żaden inny produkt mleczny dostępny w szerokiej ofercie nie ma tak korzystnych właściwości – stwierdza prof. Cichosz. Ze względu na działanie antyoksydacyjne (neutralizujące wolne rodniki) oraz immunostymulacyjne (wzmacniające naturalną odporność organizmu), Mleko Wiejskie ma cechy żywności o właściwościach leczniczych. Powinno być spożywane regularnie przez wszystkich, którzy mają obniżoną odporność – szczególnie dzieci i osoby starsze oraz osoby po antybiotyko-, chemio- i radioterapii.
Czy są inne powody, dla których warto konsumować świeże mleko, mając na uwadze swoje zdrowie?
Osoby niepijące mleka są dwukrotnie bardziej narażone na nadciśnienie, dwa razy częściej chorują na nowotwory jelita grubego, w porównaniu z tymi, którzy spożywają mleko regularnie – podsumowuje ekspert.
Mleko Wiejskie OSM Piątnica 3,2% i 2% w innowacyjnej, funkcjonalnej butelce z uchwytem dostępne jest od sierpnia 2013 r. w cenie ok. 2,80 zł/1l. W zależności od zawartości tłuszczu − 2,0% lub 3,2% − ma odpowiednio: niebieską lub czerwoną nakrętkę. Etykieta na opakowaniu zawiera podstawowe informacje o właściwościach świeżego Mleka Wiejskiego, jego wartościach odżywczych, jak również walorach użytkowych nowego opakowania (wygoda przenoszenia, nalewania, przechowywania, w 100% do recyklingu). Mleko Wiejskie ma 21-dniowy termin przydatności do spożycia. Należy przechowywać je w temp. od +1ºC do +8ºC, a po otwarciu – spożyć w ciągu 48 h.
Popularyzując wiedzę na temat zalet świeżego mleka oraz informować o nowym opakowaniu, OSM Piątnica planuje uruchomić specjalną stronę internetową na temat Mleka Wiejskiego. Więcej informacji na www.piatnica.com.pl.
Nadesłał:
JBcomm
|