(Nie)banalna kanapka


(Nie)banalna kanapka
2015-08-25
Kanapka – najprostsza i chyba najpopularniejsza forma przekąski. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a może stać się szalenie smacznym i pożywnym posiłkiem. Zwłaszcza latem, kiedy sezonowe warzywa kuszą świeżością i wspaniałym smakiem.

Na ciepło lub zimno, z ciemnym lub białym pieczywem, z domową wędliną lub serem mozzarella, oliwkami lub świeżą czerwoną papryką… Dla każdego coś innego, możliwości jest wiele. Na szczęście, przepisy na kanapki można dowolnie modyfikować, bez obaw o brak posiadania bądź dodania właściwego czy ulubionego składnika. Od czego zacząć? Oto przepisy, które zainspirują do tworzenia znakomitych w smaku i aromacie, kanapkowych kompozycji!

Smacznego!

 

Philly cheese steak, czyli kanapka z antrykotem po amerykańsku

Składniki:

400 g antrykotu

2 średnie czerwone cebule

sos sojowy Kikkoman

TABASCO® Green Sauce

kawałek sera provolone

kilka gałązek natki pietruszki

majonez

keczup

łyżka masła

sól

czarny pieprz

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Antrykot oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na cienkie paski. Przyprawić odrobiną sosu sojowego i kilkoma kroplami sosu TABASCO®. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na koniec dodać dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Cebulę pokroić w cienkie pióra. Bagietkę podzielić na cztery kawałki. Każdy z nich rozkroić i opiec w tosterze lub piekarniku. Wewnętrzną część dolnej części bagietki posmarować majonezem. Na nim ułożyć smażone kawałki antrykotu i cebulę.
Na wierzch zetrzeć ser provolone. Wszystko jeszcze chwilę zapiec tak, aby ser zaczął się rozpuszczać. Kanapkę przykryć górną częścią bagietki posmarowanej keczupem.

 

Kanapki z bekonem i avocado

Składniki na 4 porcje:

2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego

450 g - 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli

2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione

1 łyżeczka kminku

75 ml - 90 ml czerwonego octu winnego

4 łyżki brązowego miałkiego cukru

2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

 

Kanapki:

1 czerwona papryka

4 plasterki bekonu

4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego

4 łyżeczki kremowego chrzanu

4 liście sałaty

12-16 plasterków świeżego ogórka

1 avocado, pokrojone i pokrojone w plasterki

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj  pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.

Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon na chrupiąco. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel avocado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.

Wskazówka: Aby sprawdzić czy relisz cebulowy jest gotowy, przemieszaj go drewnianą łyżką – syrop powinien odsłaniać dno patelni.

Opcje: Osoby lubiące mięso mogą wypróbować grillowane steki, kurczaka lub kaczkę zamarynowane w marynacie Teriyaki Kikkoman. Wegetarianie zaś, mogą przygotować kanapkę z niebieskim serem pleśniowym, grillowanymi karczochami lub smażonymi plastrami tofu również zamarynowanymi w marynacie Teriyaki Kikkoman.

Nadesłał:

DownStreet

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl