Nie marnotraw jedzenia!


2015-04-20
Wiemy już, że makaron jest istotnym elementem zbilansowanej diety, w której znajdują się owoce, warzywa i zboża. Mimo znanych właściwości odżywczych dla wielu z nas zaskoczeniem jest fakt, że makaron to także produkt ekologiczny!

Mądry, świadomy wybór = lepszy ekosystem

Pszenicę uprawia się bardzo łatwo, a makaron z niej powstały jest prosty w transporcie i posiada stosunkowo długi okres przydatności do spożycia.  Sam proces produkcji makaronu, w porównaniu do innych produktów, skutkuje niewielką emisją CO2 do atmosfery. Naukowcy podkreślają wagę makaronu przy komponowaniu codziennego menu. To praktyczny wybór, ponieważ łączy się z innymi produktami bez względu na sezon, tym samym zapobiegając marnotrawieniu żywności. Przy użyciu podstawowych produktów obecnych w kuchni - warzyw i makaronu, możemy stworzyć pełnowartościowy i zdrowy posiłek.

Poniżej idealny przepis na wykorzystanie makaronu!

 

Spaghetti Tortilla

(porcja dla 4 osób)

 

Składniki:

  • 110 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu Spaghetti nr 5 Barilla
  • 1-2 łyżki stołowe oliwy Extra Virgin
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • ulubione zioła
  • sól i pieprz do smaku


 

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem do zrumienienia. Dodaj Spaghetti.
  2. Jajka rozbij w misce przy użyciu trzepaczki. Następnie wylej masę na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dodaj zioła według uznania. Smaż przez 3-4 min.
  3. Przerzuć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz.
  4. Tortilla jest gotowa do spożycia. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Wartości odżywcze (na 1 porcję):
kalorie: 180 kcal, tłuszcze : 11g, tłuszcze nasycone: 3g, sód: 90g, węglowodany: 11g, błonnik: 2g, białko: 10g

 

Nadesłał:

trendy_news

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl