Nie tylko margherita – różne rodzaje pizzy
Mimo że pizza to klasyczne danie kuchni włoskiej, znana jest na całym świecie. Nie wszędzie jednak wygląda i smakuje tak samo – inny placek zjemy nawet w poszczególnych regionach Włoch. Oto rodzaje pizzy z najróżniejszych zakątków świata – odkryj swój ulubiony smak.
Włoski rodowód pizzy
Na spodzie cienkie lub puszyste ciasto, a na wierzchu kilka wybranych dodatków. Pizza to niezwykle proste danie, ale za to popularne na całym świecie. Za stolicę pizzy uznaje się Włochy, ale placki z mąki wypiekane były na całym świecie już w starożytnych czasach.
Można wybrać się na urlop do Italii albo w kulinarną podróż dookoła świata lub wybrać się do pizzerii serwującej tradycyjną pizzę – jak m.in. Pizzeria Dominium w Białymstoku w centrum handlowym Atrium Biała. A tymczasem – aby rozbudzić swój apetyt – odkryj różne rodzaje pizzy jadanej na całym świecie!
Pizza włoska – duma narodowa Włochów
Pierwowzory dzisiejszej pizzy były wypiekane już w starożytności – wtedy były to focaccie, placki z ziołami i serem. Danie, której dzisiaj znamy pod tym określeniem, pochodzi z XVI wieku, kiedy Krzysztof Kolumb przywiózł z Ameryki pierwsze pomidory. Na początku pizza była jednak pożywieniem biedaków, dopiero pod koniec XIX wieku pizzaiolo zaserwował królowej Małgorzacie placek w kolorach flagi włoskiej i nazwał ją na Jej cześć ‘margeritą’. Na wierzchu ułożył jedynie mozzarellę, listki bazylii oraz dojrzałe pomidory, tworząc w ten sposób neoplatoński klasyk.
Dzisiaj w każdym regionie serwuje się inne placki – na innym cieście i z rozmaitymi dodatkami – m.in. w na Sycylii jada się grube placki w kwadratowej blasze, a w Apulii na pizzy królują owoce morza.
Calzone – pizza w formie pieroga?
Calzone to pizza w kształcie pieroga – jego połowę smaruje się sosem pomidorowym i układa na nim mozzarellę, szynkę i oliwki, a także sypia zioła. Drugą częścią ciasta przykrywa się gotowy placek, zawija brzegi i zapieka. Calzone cieszy się dużą popularnością i można ją zamówić też w restauracjach – można wybrać się na tę pizzę w Białymstoku do Dominium.
Pizza amerykańska – zmodyfikowany fast-food
Do USA przepis na pizzę trafił wraz z włoskimi imigrantami. Pierwsza pizzeria amerykańska powstała na początku XX wieku w Nowym Jorku – serwowane w niej placki były zainspirowane oryginałem. Szybko jednak stała się fast foofem – np. w Chicago popularna jest pizza na grubym i wysokim cieście, serwowana głównie z serem, mięsem i sosem pomidorowym.
French bread – odmiana francuska
We Francji popularna stała się pizza… na chlebie. Kroi się go wzdłuż, smaruje sosem pomidorowym i układa dodatki. Może go zastąpić także bagietka. Również w Niemczech serwowana jest podobna odmiana placka, tzw. Flammkuchen z boczkiem i cebulą.
Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/bialystok-atrium-biala
Nadesłał:
slawek
|