Niepozorny ziemniak


Niepozorny ziemniak
2015-11-26
Choć ma reputację nudnego warzywa, jest jednym z największych skarbów naszej kuchni. I mimo, że ziemniak nie należy do grona najbardziej egzotycznych warzyw, to nie można odmówić mu wspaniałych smakowych i kulinarnych walorów. Ma jeszcze kilka innych zalet: jest zdrowy, powszechnie dostępny i tani.

Ziemniaki, niby nieodłączny element naszej kuchni, a jednak wciąż niedoceniany. A przecież obok puree, kopytek czy placków ziemniaczanych można wyczarować z nich wiele smakowitych potraw. Do tego są sycące, niewymagające i wbrew stereotypom, pełne cennych składników odżywczych i minerałów – od błonnika, białka, po węglowodany czy magnez i potas.

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest wiele. Na ich bazie możemy stworzyć całe dzienne menu – od śniadania, przez obiad i deser, po kolację. Mogą stanowić główny składnik dania lub jeden z wielu jego elementów. Ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami, ziołami, a nawet twarogiem czy żółtym serem. Wszystko zależy od naszej twórczej inwencji i chęci. Poniżej przedstawiamy przepisy, które pozwolą odkryć to wspaniałe warzywo na nowo. Polecamy!
 

Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas

Składniki:

-        2 jajka

-        2 ugotowane średnie ziemniaki

-        1-2 ząbki czosnku

-        1 gałązka rozmarynu

-        kawałek sera gruyère

-        TABASCO® Habanero Sauce

-        2 łyżki kwaśnej śmietany

-        szczypiorek

-        sól

-        pieprz

-        masło lub oliwa z oliwek o smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.
Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.

Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

Składniki:

-        2 łyżki oleju słonecznikowego

-        1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki

-        45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki

-        1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki

-        2 cukinie, pokrojone w plasterki

-        1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion

-        2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)

-        40 dag pokrojonych pomidorów

-        2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt

-        300 ml wywaru warzywnego

-        2 łyżeczki mąki kukurydzianej

-        15 dag jogurtu naturalnego

-        świeża kolendra posiekana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim. 

Nadesłał:

DownStreet

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl