Niepozorny ziemniak
Choć ma reputację nudnego warzywa, jest jednym z największych skarbów naszej kuchni. I mimo, że ziemniak nie należy do grona najbardziej egzotycznych warzyw, to nie można odmówić mu wspaniałych smakowych i kulinarnych walorów. Ma jeszcze kilka innych zalet: jest zdrowy, powszechnie dostępny i tani.
Ziemniaki, niby nieodłączny element naszej kuchni, a jednak wciąż niedoceniany. A przecież obok puree, kopytek czy placków ziemniaczanych można wyczarować z nich wiele smakowitych potraw. Do tego są sycące, niewymagające i wbrew stereotypom, pełne cennych składników odżywczych i minerałów – od błonnika, białka, po węglowodany czy magnez i potas.
Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest wiele. Na ich bazie możemy stworzyć całe dzienne menu – od śniadania, przez obiad i deser, po kolację. Mogą stanowić główny składnik dania lub jeden z wielu jego elementów. Ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami, ziołami, a nawet twarogiem czy żółtym serem. Wszystko zależy od naszej twórczej inwencji i chęci. Poniżej przedstawiamy przepisy, które pozwolą odkryć to wspaniałe warzywo na nowo. Polecamy!
Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas
Składniki:
- 2 jajka
- 2 ugotowane średnie ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- kawałek sera gruyère
- TABASCO® Habanero Sauce
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- masło lub oliwa z oliwek o smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).
Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.
Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.
Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
- 1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
- 2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
- 40 dag pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
- 300 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 15 dag jogurtu naturalnego
- świeża kolendra posiekana do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.
Nadesłał:
DownStreet
|