Niezastąpione w zdrowej diecie, czyli NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
NNKT enigmatycznie brzmiący skrót to nic innego jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego niezbędne? Gdyż są nieodzownym elementem zdrowej, zbilansowej diety.
Depresja, bezsenność, przygnębienie, upośledzenie procesów myślowych, brak odporności, stany zapalne skóry, matowe włosy, łamliwość paznokci – to główne skutki diety ubogiej w NNKT. Czym są kwasy NNKT, jaki mają wpływ na nasze zdrowie, ciało i umysł, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na NNKT osoby dorosłej, dziecka i w podeszłym wieku i jak zapewnić sobie odpowiednią ilość NNKT w pokarmie wyjaśni Agnieszka Biernat, terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Olej rzepakowy – źródło NNKT
Codziennie zjadamy tłuszcze, nie wiedząc często jak bardzo różnią się one wartością odżywczą. Tymczasem jeden tłuszcz drugiemu nierówny. Powinniśmy unikać tłuszczów nasyconych (smalec, twarde margaryny), a do diety wprowadzić tłuszcze pochodzenia roślinnego, bogate w Kwasy NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nazywane tez witaminą F. Zaliczamy tutaj kwasy tłuszczowe: linolowy ( LA, z grupy omega – 6) i alfa – linolenowy ( ALA, z grupy Omega-3), których spożycie każdego dnia w odpowiednich proporcjach jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. NNKT nie są syntezowane przez organizm, dlatego sami musimy postarać się o ich dostarczenie wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem tych kwasów są oleje roślinne, jednak przy ich wyborze należy kierować się nie tylko procentową zawartością kwasów, ale i proporcją. „2: 1 to idealny stosunek z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka. Możemy go znaleźć w oleju rzepakowym, gdzie proporcja kwasów tłuszczowych omega - 6 do omega - 3 wynosi właśnie 2:1. Standardowa, europejska dieta dostarcza zbyt dużych ilości Omega - 6, podczas gdy Omega – 3 w diecie jest bardzo niska. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów Omega – 6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z Omega – 3 związki o charakterze przeciwzapalnym. Długotrwały nadmiar kwasów omega – 6 w diecie (dieta bogata w czerwone mięso, produkty rafinowane, uboga w produkty roślinne) sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu, w konsekwencji zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, chorób autoimmunologicznych oraz chorób nowotworowych. Idealnie wyważony stosunek kwasów zawiera olej rzepakowy Rapso, posiadający w swym składzie ponad 30 % złożonych kwasów nienasyconych, w tym 10 procent Alfa – kwas linolenowy (Omega - 3 kwas tłuszczowy), oraz 10 % kwasów linolowych.” –opowiada Agnieszka Biernat.
Niezbędne dla urody, niezbędne dla zdrowia
NNKT jak sama nazwa wskazuje są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów przemiany materii w naszym organizmie. Mają duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Biorą udział w budowie błon komórkowych, wspomagają układ nerwowy oraz odpowiedzialne są za obniżanie tzw. złego cholesterolu (LDL). Zapobiegają również powstaniu zakrzepów naczyniowych, poprawiają pracę serca i przepływ krwi przez naczynia wieńcowe. Co więcej ich niedobór może powodować osłabienie, przygnębienie, uratę utratę połysku włosów, łamliwość paznokci, częste zapadanie na infekcje dróg oddechowych, pogorszenie wzroku, zmiany zapalne skóry oraz stawów. Kwasy NNKT umożliwiają utrzymanie ciągłości skóry i prawidłowe struktury błon komórkowych. Jaka ilość kwasów NNKT powinno się dostarczać wraz z pożywieniem? „Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie człowieka na kwasy NNKT wynosi nie mniej niż 3 % ogólnej energii pożywienia. Ilość ta jest obecnie uznawana za zalecaną dla dzieci i zdrowych osób dorosłych, z wyjątkiem wieku podeszłego., kiedy to zaleca się zwiększenie poziomu energii z NNKT z uwagi na często występujące zaburzenia wchłaniania i gospodarki lipidowej. Szczególna rolę przypisuje się ilości spożywanych kwasów NNKT przez kobiety w ciąży. Minimalne spożycie w tym wypadku powinno wynosić 4, 5 % ogólnej energii dziennej racji pokarmowej, co jest warunkowane zapotrzebowaniem rozwijającego się płodu. Dla kobiet karmiących jako minimalny poziom spożycia przyjmuje się 6 % energii z NNKT, gdyż z mlekiem kobieta wydziela w ciągu doby 3-5 g tych kwasów”- wyjaśnia dietetyk.
NNKT lubi witaminę E
Apteki oferują bogaty wybór preparatów, zawierających skoncentrowane oleje roślinne lub rybie, będące źródłem NNKT. „Zamiast łykać suplementy lepiej zaopatrzyć się w butelkę oleju rzepakowego. Olej Rapso jest najbardziej naturalnym i łatwo dostępnym źródłem NNKT, a co więcej 100 gram zawiera w sobie aż 30 mg naturalnej witaminy E, potocznie nazywanej witaminą młodości. Jej udział ma duże znaczenie w trakcie dostarczania do organizmu kwasów NNKT. Pod wpływem wolnych rodników tlenowych w naszym organizmie NNKT mogą stać się bowiem dla nas szkodliwe. Równoczesne podawanie z NNKT i witaminy E zabezpiecza przed skutkami działania wolnych rodników. Ponieważ zarówno proces pozyskiwania, jak i oczyszczania oleju RAPSO odbywa się bez udziału środków chemicznych, lecz w drodze specjalnie w tym celu opracowanego procesu destylacji, zachowany jest naturalnie wysoki poziom witaminy E. Witamina ta pełni rolę silnego przeciwutleniacza, który chroni nasz organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych, a co za tym idzie zaburzeniami układu krążenia, chorobami sercowo-naczyniowymi, objawami menopauzy, chorobami skóry oraz pomaga spowolnić procesy starzenia się skóry organizmu”– dodaje terapeuta - dietetyk Agnieszka Biernat
Aby cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i urodą należy wprowadzić do swojej diety Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Warto po nie sięgnąć w postaci, jak najbardziej naturalnej, taką gwarancję mamy dodając do potraw oleju rzepakowego.
Zapraszamy na nasz Fanpage – Świadome Odżywianie, gdzie z bliska przyglądamy się tematyce zdrowego i świadomego odżywiania się:
http://www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie?ref=hl
Olej marki Rapso:
Pojemność: 0, 75 ml
Cena brutto: 14, 99 zł
Marka: Rapso
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi
i przemysłowymi. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul.Przemysłowa8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl
Agnieszka Biernat
terapeuta-dietetyk
tel.603 101 950
Skype: Agnieszka77275
Gabinet Dietoterapii
ul. Gajowicka 145 A / 1
53-323 Wrocław
www.dieta.eko.org.pl
Nadesłał:
flypr
|
Wasze komentarze (1):
-
~nazdrowie, 2012-12-27 08:35:37
Ja już od jakiegoś czasu pilnuję, by NNKT znajdowały się w mojej codziennej diecie. Pamiętajcie też, że ważne są proporcje między omega-3, a omega-6. Tu więcej na ten temat: http://www.nazdrowiesposob.com/nnkt-wplyw-na-zdrowie/. Pozdrawiam :)