Niezbędnik do przygotowania przetworów
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z przetworami, powinniście poznać kilka praktycznych porad, jak sprawnie przygotować zapasy w słoikach. Pora jest idealna.
Jesienne grzyby zaczynają pojawiać się w lasach, a stragany uginają się pod dorodnymi dyniami. A jeśli jesteście koneserami niecodziennych smakołyków, postawcie na marynowane ryby. W waszej spiżarni będzie nie tylko smakowicie, ale i pożywnie.
Na co powinniście zwrócić uwagę przygotowując przetwory? Podstawą są dwa elementy – wysterylizowane słoiki z nakrętkami oraz produkty wysokiej jakości. O ten pierwszy zadbamy dokładnie wyparzając słoiki, najlepiej przed samym wykonaniem przetworów. W przypadku doboru składników, powinniśmy przede wszystkim zweryfikować ich świeżość. Warzywa muszą być chrupiące i kruche. Pamiętajmy również o ich odpowiednim oczyszczeniu, szczególnie w przypadku grzybów. Do przygotowania zalewy wybierzmy koniecznie ocet 10 – procentowy. Jednym z najlepiej sprawdzonych i najstarszych w Polsce jest Ocet Kielecki Spirytusowy 10%. To on zapewnia właściwe zakonserwowanie marynat. Ma wyrazisty, ale nie dominujący smak. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w zaprawianiu podgrzybków i rydzów, których teraz w lasach najwięcej.
Rybne pyszności
Przyzwyczailiśmy się do tego, że w Polsce marynujemy głównie warzywa i grzyby. Ale tak, jak Włosi również i my przygotowujemy wyjątkowe zalewy do ryb. Ekspertami w tej dziedzinie są mieszkańcy Doliny Baryczy na Dolnym Śląsku, która słynie z hodowli karpia. Jeśli akurat nie jesteście w okolicy, świeże ryby z tego zakątka kupicie już w większości marketów. Jak przygotować weki z karpiem?
Składniki:
• 1 duży karp
• sól i pieprz
• mąka pszenna
• olej do smażenia
Składniki zalewy octowej:
• 2,5 szklanki wody
• 1/2 szklanki Octu Kieleckiego Spirytusowego 10 %
Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 5 łyżek cukru, 4 małe liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu
• 1 duża cebula pokrojone w cienkie półksiężyce
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy octowej łączymy ze sobą i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Karpia myjemy, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy na patelni. Jeszcze ciepłego karpia porcjujemy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy, aż ostygną. Tak przygotowaną przekąskę przechowujemy przez 4 dni w lodówce. Po tym czasie możemy spróbować rybę lub odstawić do spiżarni na inną okazję.
Aż cieszy oko
I na koniec warto pamiętać o estetycznym wykończeniu słoików. Dekoracja w postaci materiałowych czapek uatrakcyjni naszą spiżarnię. Jeśli nie mamy skrawków materiałów, na nakrętki możemy nałożyć papierowe serwetki i obwiązać je tasiemką. W wersji rustykalnej wykonajmy nakrycie z papieru do pieczenia, przewiązane naturalnym sznurkiem lub rafią. Tak ozdobione słoiki sprawdzą się w roli prezentu od serca – nie tylko pysznego, ale i zdrowego.
Cena sugerowana:
Ocet Kielecki spirytusowy 10% - 1,99 / 500ml
Nadesłał:
BestBrands
|