NNKT, a kreatywność dziecka, czyli zdrowy tłuszcz w diecie malucha
Wyjątkowa kreatywność dziecka to nie tylko jego wrodzona zaleta. Aktywność w szkole i poza zajęciami, dobre samopoczucie, lepsza pamięć i koncentracja to wynik przede wszystkim zdrowej, pełnowartościowej diety, bogatej w NNKT.
O wpływie niezbędnych nienasyconych kawasów tłuszczowych na umysł dziecka opowie mgr Iwona Gryszkin - dietetyk dziecięcy z gabinetu Profilaktyka Zdrowia, aktywny członek Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki.
Kreatywne i mądre dziecko to z pewnością zasługa dobrych genów, jak i dużego wkładu rodziców w wychowanie. Aktywny wypoczynek, rodzinne zabawy, pomoc w nauce są niezbędne, jednak dopiero odpowiednia dieta jest kluczem do pełnego rozwoju sprawności intelektualnej. To, jak kształtuje się pamięć, rozumienie czy kreatywność w dużej mierze zależy od codziennego jadłospisu, w którym nie może zabraknąć witamin i kwasów Omega-3. Niewłaściwa dieta może spowodować późniejsze problemy w szkole, w przyswajaniu i przekazywaniu nabywanych informacji, czy w kreatywności dziecka. Czym są kwasy NNKT, jaki maja wpływ i jakie ilości należy zapewnić w codziennym menu malucha – tłumaczy mgr Iwona Gryszkin- dietetyk dziecięcy.
NNKT – dziecinnie proste
Przygotowując posiłki dla naszych maluchów powinniśmy pamiętać, że właściwa dieta, to taka, która zapewni młodym organizmom uzupełnianie wszystkich niezbędnych składników przez cały okres dorastania. Do takich związków zaliczają się zwłaszcza te, których organizm ludzki sam nie produkuje, m.in. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one znaczenie już w życiu płodowym, następnie w diecie kobiety karmiącej, a po odstawieniu piersi w odpowiedniej ilości na talerzu malucha. Do kwasów NNKT zaliczamy kwasy tłuszczowe: linolowy ( LA, z grupy omega – 6) i alfa – linolenowy ( ALA, z grupy Omega-3). Jednym z najlepszych źródeł są oleje roślinne, jednak przy ich wyborze należy kierować się nie tylko procentową zawartością kwasów, ale i proporcją kwasów Omega 6 do Omega 3.” Idealnie wyważony stosunek kwasów zawiera olej rzepakowy, gdzie proporcja kwasów tłuszczowych omega - 6 do omega - 3 wynosi właśnie 2:1. Posiadając w swym składzie ponad 30 % złożonych kwasów nienasyconych, w tym 10 procent Alfa – kwas linolenowy (Omega - 3 kwas tłuszczowy), oraz 10 % kwasów linolowych, olej rzepakowy jest jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych, które bez problemu możemy wprowadzać do diety nawet bardzo małego dziecka” - tłumaczy Pani dietetyk.
Mądry już w brzuchu mamy
W rozwoju umysłowym człowieka kluczowe znaczenie mają pierwsze 2-3 lata życia. Badania dowodzą, że dzieci, których dieta była bogata w NNKT maja lepszy wzrok, a ich umysł szybciej się rozwija, niż jest to w przypadku dzieci, których dieta była uboga w te substancje. Dostarczanie NNKT zaczyna się już na etapie życia płodowego. Wysoki poziom kwasów tłuszczowych w diecie matki zapobiega przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej noworodków oraz pozytywnie wpływa na rozwój centralnego układu nerwowego oraz zdolności poznawcze. Ma również wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych i zmian atopowych skóry u tych dzieci. „Symptomami niedoboru NNKT u wcześniaków i małych niemowląt są zaburzenia widzenia i dojrzewania układu nerwowego, objawiające się gorszym rozwojem neurologicznym oraz funkcji poznawczych. Problemem mogą być również zmiany zapalne skóry. Zbyt mała ilość tych kwasów tłuszczowych powoduje również zaburzenia wzrostu oraz zwiększoną predyspozycję na czynniki infekcyjne. Minimalne spożycie przez kobiety w ciąży powinno zatem wynosić 4, 5 % ogólnej energii dziennej racji pokarmowej, co jest warunkowane zapotrzebowaniem rozwijającego się płodu. Dla kobiet karmiących jako minimalny poziom spożycia przyjmuje się 6 % energii z NNKT, gdyż z mlekiem kobieta wydziela w ciągu doby 3-5 g tych kwasów” – podsumowuje specjalista.
Stosowanie oleju rzepakowego u dziecka niesie wiele korzyści zdrowotnych. Należy pamiętać o jego stosowaniu w codziennym przygotowywaniu posiłków dla naszych pociech. Ten łatwo dostępny dodatek powinien znaleźć się zarówno w diecie każdej kobiety ciężarnej, karmiącej jak później w diecie malucha zapewniając mu jak najzdrowszy start.
Zapraszamy na nasz Fanpage – Świadome Odżywianie, gdzie z bliska przyglądamy się tematyce zdrowego i świadomego odżywiania się:
http://www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie?ref=hl
Olej marki Rapso:
Pojemność: 0, 75 ml
Cena brutto: 14, 99 zł
Marka: Rapso
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.
Mgr Iwona Gryszkin
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Dietetycznych Studiów Podyplomowych na Akademii Medycznej w Poznaniu.. Od 2005 roku skutecznie działa jako dietetyk. Jest również aktywnym członkiem Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki.
Profilaktyka Zdrowia Iwona Gryszkin
Tel kontaktowy: 664-969-066
Email: gabinet@profilaktykazdrowia.info
http://profilaktykazdrowia.info
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard ( IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl
Nadesłał:
flypr
|