Nowoczesne technologie w procesie tworzenia pasz


Nowoczesne technologie w procesie tworzenia pasz
2013-06-24
Technologia wytwarzania pasz obejmuje kilka podstawowych etapów: czyszczenie, dosuszanie, rozdrabnianie, dozowanie (wagowe i objętościowe), mieszanie surowców oraz dystrybucję. Firma Cedrob jako jedna z niewielu na polskim rynku kontroluje produkcję pasz na każdym z etapów.

Pierwsze wstępne badania przeprowadzane są jeszcze u dostawcy zboża, każdy kolejny etap jest nadzorowany oraz kontrolowanych przy zastosowaniu najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych.

Firma Cedrob, właściciel Cedrob Pasze, posiada dwie wytwórnie pasz: w Raciążu oraz Gumowie. Oficjalna inauguracja wytwórni w Raciążu miała miejsce pod koniec 2012 roku. Jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów Produkcji Pasz w Polsce oraz Europie. Wytwórnia posiada bogato wyposażone laboratoria badawcze oraz Satelitarny System Kompleksowej Ochrony i Zarządzania Transportem.

Dla przedstawicieli Cedrob Pasze priorytetem  jest produkowanie jak najwyższej jakości mieszanek paszowych, będących całkowicie bezpiecznymi dla spożywających je zwierząt. Linie technologiczne zostały wyposażone w urządzenia firmy BÜHLER, która posiada najnowocześniejsze na świecie rozwiązania służące do produkcji pasz. W Polsce niewiele firm korzysta z urządzeń oraz linii technologicznej tej firmy ze względu na ich wysoki koszt. Jednak gwarancja jakości i bezpieczeństwa produkcji pasz jest kwestią priorytetową dla Dyrektora Cedrob Pasze Pana Mirosława Bodka i nie można czynić na niej oszczędności.

W Cedrob Pasze linie produkcyjne są bogato wyposażone. Posiadają dozowniki i wagi dodatków płynnych. oraz dozowanie enzymów płynnych na granulat. Szczególnie ostatnie rozwiązanie pozwala na produkcję pasz granulowanych i kruszonych znacznie lepiej trawionych i przyswajanych przez zwierzęta. Dla hodowcy ma to ogromne znaczenie, gdyż lepsze wykorzystanie paszy przez zwierzęta, zwłaszcza drób, to mniejsze jej zużycie, a w produkcji drobiarskiej koszt paszy wynosi, aż 70% wszystkich kosztów.

Naważanie komponentów sypkich i płynnych w Cedrob Pasze odbywa się wyłącznie automatycznie, a ilość wydozowanych surowców jest na bieżąco rejestrowana w systemie komputerowym. Oznacza to praktycznie wyeliminowanie czynnika błędu ludzkiego oraz możliwość każdorazowego odtworzenia przebiegu procesu naważania poszczególnych składników paszy.

Kolejnym istotnym i nowatorskim rozwiązaniem, zastosowanym w Cedrob Pasze jest umieszczenie higienizatora na każdej linii produkcyjnej. Higienizacja paszy umożliwia produkcję mieszanek paszowych z ograniczoną do minimum obecnością bakterii, w tym salmonelloz oraz grzybów, co oznacza wysokie bezpieczeństwo produktów stosowanych w żywieniu zwierząt. 

Cedrob Pasze kładzie ogromny nacisk, nie tylko na technologię, ale również na jakość przyjmowanego surowca do produkcji pasz. Właściwą i szybką ocenę surowca zapewnia laboratorium wytwórni, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. Próby surowca pobierane są automatycznie. Badania obejmują wilgotność surowców, zawartość białka, tłuszczu, popiołu i włókna surowego oraz zanieczyszczeń zbóż chwastami, innym ziarnem, czy insektami. Poza tym laboratorium bada również przydatność tłuszczów oraz zawartość chlorków zarówno w surowcu, jak i w wytwarzanych paszach. Analiza chemiczna próbek surowca i wyprodukowanej paszy odbywa się m. in. w bliskiej podczerwieni, co pozwala na szybkie poznanie miarodajnego wyniku. Surowiec, który nie spełnia rygorystycznych wymagań jest odsyłany do producenta. Cedrob Pasze ma świadomość, że gwarancją sukcesu jest przede wszystkim właściwie dobrany surowiec do produkcji pasz. Próby paszy do oceny laboratoryjnej pobierane są zarówno na etapie produkcyjnym, jak i przed wysłaniem paszy do klienta, a po badaniu są archiwizowane. Jest to bardzo ważny element, ponieważ w skali roku wytwórnia pasz zużywa ok 300 tys. ton zbóż, których jakość musi spełniać najwyższe standardy. Na każdym etapie produkcji, Cedrob Pasze przestrzega zasad: dobrej praktyki produkcyjnej – GMP, dobrej praktyki higienicznej – GHP oraz zasad systemu HACCP. W firmie wdrożony został System Zarządzania Jakością zgodnie z wymaganiami normy ISO 9001: 2000, który jest nieustannie doskonalony przepracowników wytwórni pasz. Cedrob Pasze jest pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Cedrob Pasze posiada Satelitarny System Kompleksowej Ochrony i Zarządzania Transportem. Pozwala to na odtworzenie trasy jaką przebyła pasza od momentu załadunku w wytwórni do jej rozładunku na fermie. Jest to dodatkowy element zapewniający bezpieczeństwo produkowanych pasz.

Wnikliwa kontrola przy produkcji pasz jest bardzo ważnym zadaniem przemysłu mięsnego. Tylko przy dobrych jakościowo paszach, można mieć pewność, że zwierzęta są karmione odpowiednio. A dobrze skomponowane i higieniczne żywienie zwierząt to nie tylko dobry produkt trafiający do sklepów ale także komfort dla spożywających je zwierząt.

Nadesłał:

Świeża Bazylia PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl