Noworoczne przysmaki Japonii


Noworoczne przysmaki Japonii
2013-02-01
Jest takie miejsce, gdzie Nowy Rok świętuje się przez trzy dni, obchody noworoczne dobiegają końca dopiero w lutym, a każda przygotowana potrawa ma swoje symboliczne znaczenie. Poznajmy Japonię – kraj wykwintnego smaku i tradycji dawania jedzenia w prezencie.

Japońska kuchnia należy do jednej z najbardziej zróżnicowanych pod względem bogactwa smaków na świecie. Co więcej Japończycy żyją zgodnie z rytmem przyrody – w każdej porze roku serwują na swych stołach inne, charakterystyczne dla danego sezonu, wykwintne dania. W okresie świątecznym przyzwyczajeni do gotowych potraw garmażeryjnych Japończycy wyjątkowo większość posiłków przygotowują samodzielnie. Ogromne znaczenie ma przekazywana od pokoleń tradycja ich przyrządzania oraz symbolika potraw.

 

Na szczęście i długie życie

 

Najsłynniejsza potrawa noworoczna Osechi-ryōri kojarzy się z życzeniami szczęścia, płodności i udanych zbiorów. To właśnie ona króluje wśród potraw, jaką Japończycy lubią obdarowywać rodzinę i znajomych. Należy jednak szczególną uwagę zwrócić na kolorystykę dania - dominować powinna czerwień odstraszająca złe duchy, symbolizująca czystość biel oraz wróżące bogactwo złoto (żółty).

 

Każda potrawa jest zamkniętą kompozycją, w której pewne, ściśle określone elementy mają szczególne znaczenie i niosą ze sobą głębsze przesłanie, skłaniające do przemyśleń – mówi Andrzej Lubowicki – właściciel restauracji OTO!Sushi na Nowym Świecie w Warszawie. – Tradycja ta ma korzenie buddyjskie, a uczestnictwo w tak skomponowanych posiłkach pomaga uzyskać poczucie dotarcia do wewnętrznej prawdy – dodaje.

 

W japońskiej kuchni symbolem zdrowia i siły do pracy jest gotowana z cukrem czarna fasola Kuro-mame, natomiast spożywany w okresie noworocznym cienki i twardy makaron Soba wytwarzany z nasion kaszy gryczanej ma zapewnić pomyślność i długowieczność.

Przy żadnym daniu nie powinno zabraknąć Toso czyli specjalnego rodzaju sake, zapewniającego długowieczność. Picie sake służy również zacieraniu wszystkich gorzkich wspomnień.

 

Światowa tradycja

 

Globalizacja oraz mieszanie się kultur sprawiły, że wiele tradycyjnych w danym kraju potraw dostępnych jest już w innych zakątkach świata. Nie ruszając się na drugą stronę globu możemy zakosztować w głęboko zakorzenionych japońskich tradycjach. Podążając za coraz bardziej dostępną wiedzą na temat obcych kultur, Polacy – zwłaszcza w sezonie zimowym – wykazują szczególne zainteresowanie oryginalnymi smakami japońskiej kuchni – twierdzi właściciel OTO!Sushi – zainteresowanie to widać w okresie noworocznym i karnawałowym w naszej restauracji.

 

 

Więcej informacji na: https://www.facebook.com/pages/OTOSUSHI/171241514129?ref=ts&fref=ts

 

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl