2013-10-24
Nowa linia wyrobów mięsnych Natura firmy Nove, w tym Schab, to produkty stworzone przy użyciu naturalnych ekstraktów i wyciągów, wyselekcjonowanych żywych kultur bakterii i aceroli. Produkowane są bez dodatku środków chemicznych: barwników, fosforanów, sztucznych konserwantów i przeciwutleniaczy.
Wyniki badań inspekcji nadzorujących rynek żywności mówią same za siebie - jakość sprzedawanych artykułów mięsnych z roku na rok się pogarsza, co powoduje spadek zaufania konsumentów. Liczne „afery mięsne” podważające jakość oferowanych wyrobów, brak przejrzystej informacji o składnikach i wartościach odżywczych, a także zawartość konserwantów skutecznie zniechęcają kupujących. Czy wśród wielu dostępnych na rynku wyrobów mięsnych znajdziemy takie, które bez obaw można włożyć do koszyka? Odpowiedzią są produkty z linii Natura, oparte wyłącznie o składniki występujące w naturze: wyciągi z naturalnych przypraw i ziół, dym ze szlachetnych gatunków drzew oraz surowiec najwyższej jakości.
Jak natura zastąpiła E?
Mięso jest znakomitym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też makro- i mikroelementy niezbędne w procesach metabolicznych, witaminy oraz żelazo. Nie należy go zatem z diety eliminować, jednak uważnie czytać skład wybieranego produktu. Obecność niezadeklarowanych surowców, zawyżona zawartość wody i tłuszczów, zaniżona zawartość białka oraz wszelkiego rodzaju sztuczne dodatki do żywności znajdujące się na tzw. liście E, które powodują przedłużenie przydatności do spożycia – tego powinniśmy się wystrzegać. Kupując Schab wędzony parzony z linii Natura od firmy Nove możemy mieć pewność bezpieczeństwa i wysokiej jakości. Jego wyjątkowy smak jest efektem stosowania doskonałego mięsa wieprzowego oraz sprawdzonych receptur. Do produkcji, która odbywa się bez użycia sztucznych dodatków do żywności, wykorzystuje się: susze warzywne i ich soki, wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii oraz suszone soki i ekstrakty owocowe. Tak uzyskany schab, dzięki zastosowaniu naturalnych składników i specjalnej, łagodnej technologii jest bardziej wrażliwy, wymaga zatem bardzo dobrego opakowania, wyjątkowej higieny i w większości przypadków przedłużonej obróbki termicznej. Produkt podlega procesowi pasteryzacji, a temperatura podczas obróbki termicznej jest podniesiona, zapewniając tym samym satysfakcjonujący termin przydatności.
Bezpieczeństwo, doskonała jakość, certyfikaty
Mięso to produkt, który szczególnie powinien podlegać dokładnej kontroli.
W firmie Nove wszystkie fazy procesu produkcji są zorganizowane w sposób gwarantujący konsumentowi zdrową żywność najwyższej jakości. Surowiec do produkcji mięsa pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo wyrobów gwarantuje nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE. Ponadto posiadają certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Co więcej, Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Gluten – mieszanina białek, gluteniny i gliadyny, występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie, jednak jest surowcem chętnie dodawanym w trakcie produkcji do wielu produktów i potraw. Przykładem mogą być przetwory mięsne. Produkty z linii Natura, co ważne dla osób będących na diecie bezglutenowej, nie zawierają glutenu.
„Im dłuższa receptura, tym mniej zasługuje na zaufanie” zwykł mawiać krakowski lekarz, specjalista przyrodolecznictwa Stanisław Breyer. W myśl tej zasady powstały produkty z linii Natura firmy Nove, przygotowywane przy użyciu wyłącznie naturalnych składników – doskonałej jakości mięsa oraz wyciągów z przypraw i ziół.
Schab Nove Natura
Masa netto: 1 kg
Opakowanie: 350 g; dostępny także luzem
Cena: ok. 35 zł/kg
Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje Nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność.
W skład linii Natura wchodzą szynka zrazowa, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka zrazowa z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.
Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.
86-170 Nowe, Morgi 53
tel.: 48 52 332 83 81
fax: 48 52 332 83 80
e-mail:sekretariat@zmnove.pl
http://www.zmnove.pl