Obiad na słodko -dlaczego nie? Na osłodę zimowej aury OSM Piątnica poleca
Obiad to nie tylko zupa czy mięso z ziemniakami. Dla odmiany warto przygotować słodki posiłek, który zapewni energię na resztę dnia.
Słodki obiad to propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi rozpływających się w ustach naleśników z serem lub racuchów z kefirem? Sycące, pełne wartości odżywczych pomogą zachować koncentrację oraz energię potrzebną szczególnie podczas pracy i nauki. Z dodatkiem produktów z Piątnicy na pewno się udadzą i zachwycą wszystkich domowników wyjątkowym smakiem.
Bazą naleśników i racuchów sązawsze mąka i mleko. Jeśli wybierzemy Mleko Wiejskie z Piątnicy, dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych. To świeże mleko, dzięki unikalnej technologii wytwarzania, zachowuje pełnię witamin i wartości odżywczych, a także smak i zapach mleka prosto od krowy. Jako składnik naleśników lub racuchów sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste, a po usmażeniu placki są rumiane i chrupiące.
Przygotowując masę,warto dodać do niej kefir, który nie bez powoduuznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych produktów mlecznych. Napoje fermentowane takie jak Kefir 2% OSM Piątnica zawierają ogromną ilość pożytecznych bakterii, a także wapń, fosfor, potas, cynk oraz witaminy: A i z grupy B (B2, B12, kwas foliowy). Bakteriom zawartym w kefirze zawdzięczamy m.in. regulację procesów przemiany materii, usprawnienieprzyswajania białka i wapnia oraz obniżanie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Dodatek kefiru w cieście naleśnikowym lub w racuchach sprawia, że są one bardziej puszyste i mają delikatniejszy smak.
Pyszne nadzienie
Naleśniki można podawać z dowolnym farszem np. z twarożkiem czyserkiem twarogowym ze śmietaną. Doskonałym uzupełnieniem puszystych placków będzie też serowa baza przygotowana z gęstego, naturalnego Jogurtu z Mascarpone „Milandia” z Piątnicy. Ten innowacyjny produkt jest bardziej śmietankowy niż inne gęste jogurty, lżejszy od śmietany i zawiera o wiele mniejszą ilość kalorii. Połączenie jogurtu naturalnego z serkiem mascarpone, pozwoliło na uzyskanie oryginalnego, lekko śmietankowego smaku. Dodając do niego cukier waniliowy, otrzymamy pyszne nadzienie do naleśników.
Mleko Wiejskie 3,2% znajdziemy w sklepach w cenie 2,89 zł / 1 l. Kefir 2% dostępny jest w cenie ok. 1,60 zł /400g, a Jogurt Naturalny z Mascarpone „Milandia” za 1,95 zł / 250 g.
OSM Piątnica poleca przepisy na:
Puszyste Naleśniki
Ciasto naleśnikowe:
· 5jaj
· ½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
· 1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica
· ½ szklanki oleju rzepakowego
· 1 szklanka mąki pszennej
· szczypta soli
Nadzienie:
· 1 Jogurt Naturalny „Milandia” z mascarpone 250 g Piątnica
· 1 cukier waniliowy
· 2-3 łyżki cukru pudru
· można dodać łyżeczkę soku z cytryny
Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej i sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Delikatnie obsmażamy i podajemy z ubitą Śmietanką 30% oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Naturalnego „Milandia” 250 g i łyżki cukru pudru.
Pyszne Racuchy:
Składniki:
· ½ szklanki mąki
· ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica
· ½ szklanki Serka Wiejskiego Piątnica
· 1 jajko
· szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy racuszki na średnim ogniu ok. 2 min. z każdej strony. Można podawać świeżo usmażone z dżemem lub owocami.
Smacznego!
Nadesłał:
JBcomm
|