Odchudzanie z błonnikiem
Dla miłośników jedzenia i smakoszy nigdy nie jest odpowiednia pora na odchudzanie. Latem chce się korzystać z wakacji i sezonowych pyszności. Jesienią zazwyczaj zajada się stres powrotu do codziennych obowiązków.
Zimą organizm sam domaga się większej dawki kalorii. Ponadto okres świąteczno-karnawałowy nie sprzyja odchudzaniu. No i wreszcie wiosną przychodzi czas na refleksje przed wakacjami. Ale wtedy zazwyczaj okazuje się, że zbędnych kilogramów jest już za dużo...
Należy pamiętać, że restrykcyjne diety i stosowanie typowych preparatów odchudzających może wyrządzić więcej szkody, niż pożytku. Takie odżywianie bywa stresujące i zazwyczaj nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Po zakończeniu diety wracamy do dawnych nawyków żywieniowych, a skutkiem tego jest na ogół efekt jojo.
Jak sobie zaoszczędzić stresu związanego z wahaniami wagi i w zdrowy sposób utrzymać prawidłową masę ciała przez cały rok? Odpowiedzią dla wszystkich, którzy lubią dogodzić podniebieniu, a zarazem chcą utrzymać linię, może okazać się błonnik.
Jakie są zalety błonnika? Zapewnia on uczucie sytości - pęcznieje i wypełnia w ten sposób układ pokarmowy, co powoduje zmniejszenie łaknienia. Dodatkowo, pokarm zawierający błonnik pozostaje w żołądku dłużej, co pozwala wyeliminować łaknienie na dłuższy czas.
Wspomaga także regulacyjną działalność wewnątrzwydzielniczą jelita grubego (wytwarzanie peptydów jelitowych). Są to swoiste białka jelitowe, które oddziałują na ośrodki uczucia głodu, apetytu i sytości ośrodkowego układu nerwowego.
Błonnik zapobiega także napadom „wilczego głodu". Spowalnia wchłanianie węglowodanów w jelitach oraz zapobiega zbyt szybkiemu przenikaniu glukozy do krwiobiegu i dzięki temu nie dochodzi do gwałtownych zmian poziomu glukozy i insuliny we krwi, a to z kolei zapobiega nagłym napadom głodu.
Błonnik zapewnia prawidłową perystaltykę jelit (stymuluje ruchy jelit) i przeciwdziała zaburzeniom trawienia, co może być niezwykle przydatne w czasie podróży. Pomaga w równomiernym rozprowadzeniu treści pokarmowej w układzie pokarmowym, a tym samym przeciwdziała zaparciom (w szczególności w przypadku zmiany przyzwyczajeń żywieniowych). Wspomaga syntetyzowanie witamin i ułatwia przemiany metaboliczne (proteoliza, lipoliza, rozpad węglowodanów).
Błonnik pokarmowy w postaci inuliny jest prebiotykiem, czyli pożywką dla bifidobakterii i laktobakterii w jelitach. Ma w ten sposób korzystny wpływ na działanie jelit i stymuluje prawidłowy przebieg procesów trawienia. Ponadto wchłania i eliminuje kwasy żółciowe z jelit, co wspomaga aktywniejsze wytwarzanie kwasów żółciowych w wątrobie, a w konsekwencji - obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Dzięki zwiększonej objętości, podczas przechodzenia przez jelita, błonnik wspomaga oczyszczanie ich ścianek i usuwanie toksycznych i szkodliwych substancji (w tym alergenów). Przyspiesza także przesuwanie treści pokarmowej w jelitach oraz przeciwdziała zaleganiu i fermentacji resztek pokarmowych w jelitach.
Błonnik wspomaga również wchłanianie magnezu. Bardzo często niedobór tego pierwiastka wywołany jest nie tylko przez brak czy zbyt małą zawartość magnezu w diecie, ale także przez niewystarczający stopień jego wchłaniania w organizmie.