Odkryj swój ulubiony smak na Święta - przepisy na rozgrzewające herbaty


Odkryj swój ulubiony smak na Święta - przepisy na rozgrzewające herbaty
2017-12-19
Każdy z nas okres Świąt Bożego Narodzenia kojarzy z rodzinną atmosferą, radością obdarowywania bliskich, a także możliwością odpoczynku. Jest to również idealny czas na walkę z zimową chandrą i wzmocnienie swojej odporności.

Wcale nie trzeba pamiętać o lekach czy spędzać mroźne dni w domu, wystarczy w świąteczny wieczór zaparzyć herbatę z dodatkami, dzięki którym urozmaicimy smak i aromat naparu, a także rozgrzejemy się i uzupełnimy niedobory witamin.

Intensywny rozmaryn

·         Herbata Earl Grey Ahmad Tea London

·         Gałązka rozmarynu

·         Szczypta czerwonego pieprzu

·         Pół plasterka grejpfruta i cytryny

·         3 łyżki syropu malinowego

·         Łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Rozgnieć w moździerzu czerwony pieprz i przesyp do kubka. Następnie włóż do niego także rozmaryn i torebkę herbaty Earl Grey Ahmad Tea London. Zalej wodą o temperaturze około 90 stopni. Dodaj grejpfruta i cytrynę, dolej syrop malinowy. Jeśli herbata jest za gorzka, dodaj łyżeczkę miodu.

Rozmaryn pobudza metabolizm, dlatego herbatę można zaparzyć w dzbanku i podać podczas Świat, w trakcie których na naszych stołach pojawia się wiele ciężkostrawnych potraw.

Aromatyczne jabłko

·         Herbata English Breakfast Ahmad Tea London

·         Plasterek jabłka

·         Jabłka prażone w słoiku – 1 łyżeczka

·         Suszona żurawina – 1 łyżeczka

·         Goździki – 1łyżeczka

·         Szczypta cynamonu

·         1 anyżowa gwiazdka

Rozdrobnij goździki i gwiazdkę anyżu w moździerzu. Połącz z mielonym cynamonem. Następnie przesyp do małego rondelka i zalej 50 ml wody. Gotuj przez 4 minuty. Zaparz ¾ kubka herbaty English Breakfast Ahmad Tea London, po 3 minutach dodaj żurawinę i prażone jabłka. Przelej do herbaty przez sitko wywar z przypraw korzennych. Herbatę ozdób plasterkiem jabłka.

Jabłka zawarte w herbacie nie tylko wspaniale smakują, ale również zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

Śliwkowa rozkosz

·         Herbata English Tea No. 1 Ahmad Tea London

·         Szczypta cynamonu

·         Suszone śliwki kalifornijskie – 2 szt.

·         Powidła śliwkowe – 1łyżeczka

·         Czekolada gorzka 60%

Parz herbatę English Tea No. 1 Ahmad Tea London z dodatkiem cynamonu przez 4 minuty. Do oddzielnego kubka włóż powidła i suszone śliwki. Zalej przygotowanym wywarem (można przelać przez drobne sitko ). Zetrzyj ¼ czekolady i posyp herbatę.

Dodając suszone śliwki do herbaty nie trzeba liczyć kalorii. Dodatkowo dostarczą one naszemu organizmowi sporej dawki witaminy A, która jest niezbędna w procesie widzenia i poprawia wygląd skóry.

 

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl