Odkrywanie smaków z kiełbasą
Smak kiełbasy wszyscy dobrze znamy. Kojarzy się ze swojskością, ogniskiem, grillem i kanapkami. Ale czemu nie wyjść poza te stereotypy i nie pokusić się o odkrywanie nowych, oryginalnych kompozycji?
Odkrywanie smaków z kiełbasą
Nietypowe połączenia
Idea „foodpairingu” czyli łączenia nietypowych smaków zrodziła się w Anglii, a za jej ojca uważa się Hestona Blumenthala, właściciela restauracji „The Fat Duck”. Podstawę idei stanowi teoria, na którą Heston wpadł razem z naukowcem Françoisem Benzim, że produkty spożywcze pasują do siebie zawsze wtedy, gdy mają podobne składy.
Niektóre nasze propozycje odważnych połączeń smakowych bazują na tej idei – wyjaśnia Magdalena Matynia, główny technolog w Madej Wróbel. Znając skład poszczególnych elementów, nie boimy się eksperymentować z różnorodnymi smakami. Bo kiełbasa naprawdę nie musi być zawsze podana w taki sam sposób. Figi, gruszki, borowiki, czy cukinia w niczym nie ustępują papryce, pomidorom i ogórkom kiszonym, z którymi najczęściej kojarzy się kiełbasę.
A na tym właśnie polega foodpairing – na dobieraniu składników na postawie ich wspólnych cech, głównie aromatu, który aż w 80% decyduje o postrzeganiu smaku danej potrawy.
Foodpairing, znany też jako kuchnia molekularna, to swoiste poszerzanie możliwości kulinarnych i wychodzenie poza utarte schematy – podkreśla Magdalena Matynia. Pomaga tworzyć nowe potrawy, kreując kuchnię wykwintną i zaskakującą. W filmowej wersji naszych przepisów, właśnie takie smakowe niespodzianki stają się naszym udziałem. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu sekund na naszych oczach w prosty sposób powstają kompozycje z kiełbasy, które inspirują do odkrywania smaków świata.
Niektóre nietypowe połączenia już na stałe wpisały się do receptur foodpairingowych – np. kawa i czosnek, banan i pietruszka, czy feta i imbir. Ale mało kto łączy np. kabanosy z…cukrem trzcinowym i śmietaną. Ale Madej Wróbel nie boi się takich szaleństw. Dlaczego? Bo służą one odkrywaniu świata – mówi Krzysztof Wadas, kierownik ds. marketingu w Madej Wróbel. Nawet nazwy naszych propozycji sprawiają, że chcemy się dowiedzieć czegoś więcej o otoczeniu. Ale nie odpowiadamy na pytania, co to jest tapenada, skąd pochodzi gratine czy pappardelle. Nie mówimy, dlaczego warto owinąć duńskim boczkiem frankfurterki, lub czym wzbogacić smak pizzy bianca? To pozostawiamy smakoszom naszych produktów, motywując ich do wychodzenia poza zwyczaje i obalania stereotypów w smakowaniu kiełbasy.
Podróż dookoła smaku
Każdy przepis Madej Wróbel pokazuje inne oblicze kiełbasy. Łączy je jednak ten sam cel – stworzenie zdrowych, smacznych i pięknych dań w niebanalnej odsłonie. Każda propozycja jest przy tym inną historią – jedna kusi dalekim słońcem Prowansji, inna przywodzi na myśl zapach lasu, a jeszcze inna prowadzi na Daleki Wschód. Na początku zawsze mamy pusty talerz, deskę, nóż i kilka składników, które na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasują – opowiada Krzysztof Wadas. Potem pojawiają się wskazówki, jak przyrządzić proponowane danie. W rytmie energetycznej muzyki jedziemy w 60-sekundową podróż kulinarną, która zakończy się efektownie podaną, zaskakującą potrawą.
Spróbujcie zresztą sami! Kilka wybranych propozycji poniżej.
Prawdziwe lody z kiełbasy myśliwskiej z szynki
https://www.youtube.com/watch?v=4jRWU2hhjewGratine z kiełbasy suchej z szynki na sosie grzybowym
https://www.youtube.com/watch?v=NZ7G1RPv6OMPizza bianca z gruszką i kiełbasą suchą z szynki
https://www.youtube.com/watch?v=YGokr4rP1F8Grillowane frankfurterki wędzone z serem i boczkiem duńskim parzonym
https://www.youtube.com/watch?v=wLxgT9jUgYsGrillowana kiełbasa z pieca z tapenadą
https://www.youtube.com/watch?v=mUJRTEySdfsCukinia faszerowana kiełbasą kruchą z galaretką
https://www.youtube.com/watch?v=UE1jRrwpb6EPappardelle z kiełbasą głogowską z szynki i borowikami
https://www.youtube.com/watch?v=hXBQswvHm-0Szaszłyki z kiełbasy ze świniobicia z boczkiem i cukinią
https://www.youtube.com/watch?v=oBrkknKXyjgPierogi z kaszanką na sosie z grzybów leśnych
https://www.youtube.com/watch?v=0NiBiIxDoH0Kiełbasa głogowska z szynki w orientalnym leczo
https://www.youtube.com/watch?v=I2VsbEVJ9bc
Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw.