Odświeżone menu restauracji Tamka 43


Odświeżone menu restauracji Tamka 43
2012-06-19
W menu restauracji Tamka 43 pojawiły się nowe, wyśmienite propozycje kulinarne. Dania skomponowane przez mistrza sztuki kulinarnej, Roberta Trzópka, kuszą smakami nadchodzącego lata.

Kalejdoskop smaków

Zioła, warzywa, ryby i owoce - najświeższe sezonowe produkty to podstawa nowego menu restauracji Tamka 43. W karcie dań znajdziemy niezwykle lekkie i odświeżające kompozycje smakowe, idealne na letnie upały. Niezależnie jednak od pory roku, goście Roberta Trzópka mogą zawsze liczyć na wyśmienitą kuchnię, przygotowaną i serwowaną w niebanalny sposób. Nie inaczej jest w przypadku nowego menu. Każda z autorskich potraw przygotowanych przez Roberta Trzópka, to unikalna kombinacja wyrazistych smaków i pełnych aromatów. Szef kuchni poleca m.in. delikatną grasicę cielęcą z emulsją ziołową, rzodkiewką oraz żytnim chlebem. Ta niezwykła przekąska pobudza zmysły, a zioła i warzywa stanowią bardzo odświeżające połączenie. Doskonałym preludium do posiłku może być również łosoś, podany z marynowanym ogórkiem, wasabi oraz herbatą matcha. Dzięki użyciu innowacyjnej metody sous vide, ryba zachowuje wszystkie walory oraz wartości odżywcze. Wśród dań głównych warto wyróżnić szczególnie perliczkę z wędzoną truskawką i chorizo - owocowa słodycz idealnie współgra tu z charakterystycznym aromatem tradycyjnej kiełbasy hiszpańskiej. Z kolei miłośników ryb z pewnością usatysfakcjonuje gładzica, podana z bulionem i zielonymi warzywami. Zakończeniem letniej uczty w restauracji Tamka 43 będą mrożone słodkości. Goście mogą wybierać z bogatej selekcji lodów i sorbetów przyrządzonych m.in. z sosny, rokitnika oraz jeżyn. Warto spróbować także francuskiego deseru Mille Feuille, który w autorskim wydaniu Roberta Trzópka, prezentuje się bardzo efektownie. Każde z dań nowego menu wygląda i smakuje równie wyśmienicie. Robert Trzópek - obdarzony niezwykłymi umiejętnościami mistrz sztuki kulinarnej - po raz kolejny udowodnił, że jego kreatywność w komponowaniu nietuzinkowych dań nie ma granic. Dzięki niemu każda wizyta w restauracji Tamka 43 to niezwykłą przyjemność, dostarczającą zmysłom niepowtarzalnych i niezapomnianych wrażeń.


DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni - Roberta Trzópka - pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.

Kontakt prasowy: Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14, 03-368 Warszawa, tel. (22) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com

www.tamka43.pl

Nadesłał:

Marta Więckowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl