Odyseja smaku, czyli zjedz ośmiornicę w Świętokrzyskiem
Od lat rośnie świadomość kulinarna Polaków. Coraz częściej gotujemy, wychodząc poza ramy kuchni naszych mam i babć dobrze znanych z dzieciństwa. Sięgamy po nowe produkty, nowe przepisy, szukamy inspiracji. Z rosnącą świadomością idzie wzrost oczekiwań względem restauracji, także hotelowych.
Do najlepszych nie tylko przyjeżdżamy na wypoczynek, ale także planujemy przerwę w podróży, np. na wędzonego halibuta z jajkiem poche podawanym na spaghetti z cukinii, cukrowym groszku i marchwi w sosie z miso. To najbardziej popularne danie rybne Essence Restaurant by Odyssey w Świętokrzyskiem, restauracji obecnej w najnowszym przewodniku Gault&Millau.
Najważniejszy jest pomysł
- Hotel to organizm, a więc jego funkcjonowanie zależy od wszystkich narządów. Restauracja, która należy do najważniejszych z nich, już od początku była moim oczkiem w głowie i wiedziałem, że musi spełnić wysokie standardy, zarówno w zakresie kuchni i serwowanych dań, jak i jej umiejscowienia na planie całości obiektu - mówi Piotr Syska, pomysłodawca i właściciel Odyssey ClubHotel w podkieleckiej Dąbrowie - Ważne, by odwiedzający czerpali przyjemność zarówno ze smaków, jak i przestrzeni, w której się znajdują. Pejzaż świętokrzyski i fragment Kielc, oglądane z restauracyjnego tarasu, to niezwykle piękny widok.
Kuchnia świadomaSzefem kuchni Essence Restaurant by Odyssey jest kielczanin Michał Markowicz. Jego autorska karta dań to mix klasycznych potraw kuchni polskiej z nowoczesnym podejściem do produktów. - Gotujemy świadomie. Po pierwsze, stawiamy na świeże produkty sezonowe. Idąc cyklem nie tracimy z zasięgu wzroku tych produktów, które na rynku są krótko w trakcie roku. Po drugie, staramy się wyjść naprzeciw smakoszom, oczekującym dań dostosowanych do kolejnych pór roku. W ciepłych miesiącach warto przecież jeść lżej, w odróżnieniu od zimy, gdy inaczej suplementujemy nasze organizmy - podkreśla chef Michał Markowicz - Po drugie, stawiamy zarówno na jakość, przez co rozumiem dobre produkty i smaki, ale też na prezentację. Jedno bez drugiego to droga na skróty. Po trzecie, stawiamy na okolicznych dostawców. Sam pochodzę z tych okolic i wiem, że wsparcie dla lokalnej społeczności wpisuje się w ideę Odyssey.
Kuchnia doceniana
Menu Essence Restaurant by Odyssey to mix smaków klasycznych, by wymienić żurek po świętokrzysku, z daniami w nowoczesnym wydaniu. Popularny jest zarówno wędzony halibut z jajkiem poche, jak i ośmiornica smażona w oliwie z czosnkiem. - Najważniejszy jest smak, ale jak każdy jadam także oczami. Połączenie prezentacji dań z widokiem na dolinę tworzy wspaniały mariaż, dzięki któremu odwiedzają nas także osoby będące w trasie, pragnące na chwilę odpocząć i znakomicie zjeść. Nieskromnie powiem, że znam sekret znakomitej restauracji hotelowej - uśmiecha się Piotr Syska i dodaje - Na naszych talerzach znajdziecie dania przygotowane z miłością do gotowania. Z miłością i pasją w parze idzie jakość, aw ślad za nimi: wyróżnienia i liczne słowa pochwał.
Odyssey ClubHotel Wellness&SPA
Zlokalizowany w podkieleckiej Dąbrowie na zboczu góry Domaniówki, pierwszy i jedyny pięciogwiazdkowy hotel w województwie Świętokrzyskim. Stworzony dla biznesu i na romantyczne wyjazdy we dwoje.
Hotelowa Essence Restaurant by Odyssey została doceniona przez Gault&Millau 2018.
Właścicielem i pomysłodawcą hotelu jest Piotr Syska.
www.hotelodyssey.pl
Nadesłał:
dorota5
|