Oleje i oliwy


2015-03-06
Różnice gatunkowe olejów i oliwy
Oleje, oliwy i octy będące podstawą gastronomii często stosowane są w bardzo tradycyjny sposób zapominając o wyjątkowych właściwościach szczególnych odmian tych produktów. Zacznijmy od olejów, które wykorzystuje się w kuchni w zasadzie każdego dnia – oleje dodajemy do sałatek, do smażenia, do obróbki niektórych innych produktów, do marynat i wielu innych czynności. Istnieją na rynku zdrowsze i mniej zdrowe oleje, co w dużej mierze zależy od ich tłoczenia. Tłoczenie w wysokiej temperaturze pozbawia oleje wielu cennych właściwości, tłoczenie na zimno – zachowuje je. Przykładem oleju, który może być wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również codziennej pielęgnacji ciała jest olej kokosowy. Olej kokosowy to ulubieniec dziewczyn dbających o włosy oraz paznokcie. Bardzo dobrze sprawdzi się również jako produkt do demakijażu. Oliwa z oliwek to składnik wielu preparatów do skórek wokół paznokci albo pięt. Również ocet wykorzystuje się nie tylko w kuchni. Płukanki octowe potrafią sprawić cuda na włosach – jeśli boimy się nieprzyjemnego zapachu, który pozostanie, sięgnijmy po ocet malinowy. Ocet doskonale radzi sobie z utrzymaniem błysku we włosach, sprawia, że nie tylko wyglądają one na zdrowsze, ale z czasem rzeczywiście takie się stają. Olejowanie, płukanki octowe oraz odpowiedni szampon mogą być receptą na grube i zdrowe włosy każdej kobiety. Wracając do kuchni – warto wybierać takie produkty, które były wytwarzane w jak najkorzystniejszy sposób, nawet jeśli przyjdzie nam zapłacić za nie trochę więcej. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl