Olga i Weronika Smile oraz Jerzy Bralczyk na spotkaniach autorskich online
Empik kontynuuje cykl #premieraonline, w ramach którego odbywają się kolejne e-spotkania autorskie na żywo.
We wtorek 18 sierpnia o kuchni roślinnej łączącej pokolenia porozmawiają Olga i Weronika Smile, autorki książek „Roślinna kuchnia rodzinna” oraz „Roślinny nabiał”. Następnego dnia, w środę 19 sierpnia profesor Jerzy Bralczyk przy okazji premiery swojej najnowszej publikacji „Do domu!!!”, zaprosi czytelników na językoznawczy spacer po zakamarkach domu.
Interaktywne transmisje odbędą się na stronie Facebook.com/empikcom. W trakcie wydarzeń możliwe będzie zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Spotkania będą tłumaczone na język migowy.
Olga i Weronika Smile – wtorek, 18 sierpnia, godz. 18:00
Olga i Weronika Smile, autorki książek „Roślinna kuchnia rodzinna” oraz „Roślinny nabiał” (Wydawnictwo Zwierciadło), porozmawiają z internautami o rodzinnym gotowaniu przy wykorzystaniu produktów roślinnych. Rozmowę poprowadzi Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET).
„Roślinna kuchnia rodzinna” to książka kulinarna z wege przepisami dla całej rodziny – zawiera proste do przygotowania dania, z którymi poradzą sobie młodsi kucharze i nieco trudniejsze, dla dorosłych. Co zrobić, gdy dziecko oświadcza, że przechodzi na dietę wege? Można zacząć zgłębiać tajniki kuchni wegańskiej lub stwierdzić „Dobrze, ale gotuj sobie sam”. Istnieje też trzecie wyjście: wspólne gotowanie z nastolatkiem. Olga Smile proponuje przepisy, które służą dwóm pokoleniom. Powstaje jedna baza, z której córka przygotuje proste i szybkie potrawy, a mama – bardziej czasochłonne i urozmaicone dania wege. Dla dziecka to niepowtarzalne lekcje gotowania, a dla rodzica pewność, że wege dieta dziecka jest pełnowartościowa. A czas wspólnie spędzony w kuchni okazuje się bezcenny.
Natomiast „Roślinny nabiał” w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znalazły się tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
Jerzy Bralczyk – środa, 19 sierpnia, godz. 18:00
Justyna Dżbik-Kluge (Radio ZET) porozmawia z profesorem Jerzym Bralczykiem o jego najnowszej książce „Do domu!!!” (Wydawnictwo Bosz). Bogato ilustrowany leksykon to kolejny po „Jeść!!!” i „W drogę!!!” przewodnik po słowach i ich znaczeniach.
Znany i lubiany językoznawca zaprasza do domu na niezwykle pouczający i zarazem dowcipny spacer po pomieszczeniach, okraszony wieloma powiedzonkami i cytatami z klasyki polskiej literatury. Czytelnicy zwiedzą salon, kuchnię i jadalnię, ale też alkowę i buduar, zajrzą do spiżarni i lodówki, ocenią, co jest bardziej wygodne: kanapa, tapczan czy wersalka, będą podziwiać żyrandole i etażerki, a na koniec wyjdą na balkon, a może taras lub werandę – z pewnością jednak nie będą się snuli z kąta w kąt! To wspaniała książka dla wszystkich pasjonatów języka polskiego, którym miłe jest również urządzenie wnętrz.
Nadesłał:
walk_pr
|