Oliwki – narodowy skarb Hiszpanii


2012-06-18
Hiszpańskie oliwki są różnorodne pod względem kolorów i sposobów przyrządzania. Mogą być marynowane, solone, przyprawiane ziołami czy faszerowane. Mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść solo lub jako jeden ze składników wielu potraw: przekąsek, sałatek, dań głównych, deserów.

Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Nic więc dziwnego, że oliwki stanowią bardzo istotny składnik kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Charakteryzują się one uniwersalnym smakiem, który sprawia, że można je spożywać zarówno bez żadnych dodatków, jak i w towarzystwie innych składników. Doskonale komponują się z każdym daniem: sałatkami, ryżem, makaronem, mięsem, rybami oraz napojami. Jednak najczęściej hiszpańskie oliwki spożywa się w formie przekąsek. A ich oferta jest ogromna: oliwki w całości, bez pestek, czarne, zielone, fioletowe, solone, marynowane, przyprawione czosnkiem, cytryną lub aromatycznymi ziołami, np.: bazylią, oregano, tymiankiem. Popularne są także oliwki faszerowane: kaparami, anchois, papryką, tuńczykiem, łososiem, orzechami laskowymi, migdałami, cebulą, serem czy szynką. Różnorodność wypełnień, sposobów marynowania i form podawania oliwek sprawia, że stanowią one smaczną przekąskę trafiającą we wszystkie gusta. Ponadto pozwalają na stworzenie pysznych potraw w kilka minut. Wystarczy przygotować ulubioną marynatę lub dodać kilka warzyw i danie gotowe. Zawsze warto mieć hiszpańskie oliwki w kuchni!

Hiszpańskie oliwki są fit!

Hiszpańskie oliwki, oprócz wspaniałego smaku, posiadają także inną zaletę - mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy, orzeszki. Dodatkowo hiszpańskie oliwki zawierają potrzebne organizmowi tłuszcze – 82 proc. stanowią tłuszcze jednonienasycone. Głównie są to kwasy oleinowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” (LDL), podnosząc zarazem poziom „dobrego cholesterolu” (HDL). Hiszpańskie oliwki są także bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Ze względu na zdrowotne aspekty spożywania hiszpańskich oliwek, warto włączyć je do codziennej diety. Będzie ona bogatsza nie tylko w substancje odżywcze, ale również urozmaicona smakowo.

Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
 

Składniki:
75 g hiszpańskich zielonych oliwek
75 g hiszpańskich czarnych oliwek
50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
1 czerwona cebula
100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
5 pomidorków cherry
Świeże liście bazylii
Hiszpańska oliwa z oliwek

Opis:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
 

Nadesłał:

Multi_Communications

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl