Oliwy i oleje od Monini
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne – polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Oliwa extra vergine to produkt najwyższej jakości – jest ona zarówno najzdrowsza, jak i najsmaczniejsza. Występuje w kilku różnych odmianach, które możemy dobierać w zależności od preferencji i potrzeb.
Najlepiej sprzedającą się we Włoszech oliwą jest Classico. Łączy ona w sobie pikantny smak z aromatem owoców i trawy. Z jej pomocą w kuchni możemy przyrządzić niemal każde danie – od sosów i makaronów przez marynaty aż po dressingi.
Natomiast GranFruttato to oliwa o intensywnym aromacie i smaku, idealna dla osób, które lubią zdecydowany, pikantny smak potraw. Te właściwości zawdzięcza ona użyciu w procesie produkcji nie do końca dojrzałych oliwek. GranFruttato zawiera także dużą ilość polifenoli, które działają jak antyutleniacze zapobiegając wielu współczesnym chorobom. Oliwę można wykorzystać m.in. do przygotowania potraw z grilla lub do gęstych zup.
Nie każdy z nas lubi jednak tradycyjną włoską oliwę o charakterystycznym, zdecydowanym smaku. Osobom, które wolą coś mniej pikantnego, przypadnie do gustu oliwa Delicato. Nie zmienia ona naturalnego smaku potraw, a jedynie go wzbogaca. Oliwa tego rodzaju to idealny dodatek do pesto i marynaty.
Niektóre oliwy można kupić jedynie przez kilka miesięcy w roku – dostępne są one od razu po rozpoczęciu zbiorów oliwek. Należy do nich Monello – wyjątkowo gęsta i mętna, a jednocześnie bardzo świeża, o pikantnym smaku i owocowym zapachu. Monello nadaje się zarówno do gulaszu, jak i bruschetty. Oliwa ta jest również bardzo zdrowa – nie podlega procesowi filtracji i zawiera korzystne dla ludzkiego organizmu antyutleniacze.
Dla osób, które stawiają na pierwszym miejscu kwestie ekologiczne, idealna będzie natomiast oliwa Bios. Do jej wytworzenia używa się wyłącznie naturalnych metod. Oprócz tego oliwa ta uzyskała certyfikat włoskiego instytutu ICEA, zajmującego się kontrolą i certyfikacją produktów ekologicznych.
A co, jeżeli chcemy nieco urozmaicić przygotowywane przez nas potrawy? Do tego celu warto użyć aż sześciu różnych rodzajów oliw smakowych. Do wyboru mamy między innymi czosnek i chilli (dla amatorów pikantnych potraw) lub cytrynę – dla tych, którzy wolą subtelny smak dań.
W kuchni możemy wykorzystać także tradycyjne oliwy i oleje, wybierając spośród ich wielu typów. Zarówno do grillowania, jak i do pieczenia czy smażenia bardzo często używa się oleju wytwarzanego z pestek winogron. Nie każdy wie, że ma on nie tylko walory smakowe, ale także właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Cechuje się bowiem niską zawartością tłuszczów nienasyconych, wysoką natomiast – kwasu linolowego, obniżającego poziom „złego cholesterolu” we krwi. Oprócz tego Olej z Pestek Winogron Monini stanowi bogate źródło witaminy E – składnika wielu kosmetyków odmładzających. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy.
Gdy chcemy, by nasza sałatka miała niepowtarzalny smak, przyrządźmy do niej odpowiedni dressing. Idealny do jego przygotowania będzie olej ryżowy o wyczuwalnym posmaku migdałów. Jego smak jest jednak bardzo łagodny i nie przenika do potraw. Oprócz tego olej ten zawiera witaminę E i antyutleniacz zapobiegający zawałom serca – gamma-oryzanol. Dzięki temu, jedząc ulubioną sałatkę, nie musimy martwić się o zdrowie. Olej ryżowy jest szczególnie polecany do smażenia ze względu na wysoki punkt spalania, który pozwala bezpiecznie smażyć nawet w wysokich temperaturach.
Jaka oliwa będzie idealna do różnego rodzaju wypieków, takich jak na przykład muffinki, popularne ostatnio w naszym kraju? Do tego celu warto wykorzystać oliwę Neutrale – stanowi ona połączenie oliwy rafinowanej i oliwy extra vergine. Nadaje się nie tylko do pieczenia ciast i ciasteczek – możemy zastąpić nią niekoniecznie zdrowe masło lub margarynę. Dzięki temu potrawy będą niezwykle smaczne i chrupiące.
Jeżeli, wybierając oliwę, kierujemy się przede wszystkim ceną, warto zwrócić uwagę na oliwę Rivano, popularnie zwana sansą. Nie posiada ona specjalnych zdrowotnych właściwości oliwy z oliwek extra vergine, gdyż została ich pozbawiona w wyniku procesu rafinacji, natomiast może idealnie zastąpić w kuchni popularne tłuszcze, gdyż nadal posiada wysoki punkt spalania - do 220˚C.
Jak widać, w szerokiej gamie oliw i olejów firmy Monini znajdzie się coś zarówno dla amatorów zup, jak i dań z grilla czy ciasteczek. Odpowiedni produkt znajdą dla siebie także miłośnicy niskich cen, zdrowego odżywiania i osoby dbające o środowisko. Dla każdego coś pysznego!