Opal się na zdrowie!
Od wielu lat dermatolodzy przekonują nas o szkodliwości opalania się. Promienie UV z jednej strony wywołują u nas uwolnienie hormonu szczęścia, z drugiej zaś powodują wysuszanie się skóry, poparzenia, a nawet groźne dla życia czerniaki.
Czy zdrowa opalenizna jest więc możliwa? - Jak najbardziej. Wystarczy włączyć do codziennego jadłospisu dodatkowe porcje odpowiednich owoców i warzyw.
Wzbogacenie diety w żółte, zielone i pomarańczowe warzywa i owoce pomoże ochronić naszą skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych, nie dopuści do utraty jej nawilżenia i elastyczności. Zawarte w nich mikroelementy i witaminy, szczególnie witaminy E i C pozwolą nam uzyskać zdrową, naturalną i złocistą opaleniznę.
Przygotowując się do lata, komponujmy zdrowe dania z wykorzystaniem marchwi, pomidorów, słodkich ziemniaków, dyni, nie zapominając o szpinaku, brokułach, czy jarmużu. Zielone warzywa zawierają bowiem m.in. mieszankę przeciwutleniaczy, minerałów i witamin zwiększających naturalną produkcję enzymów, które chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym i zmniejszają ryzyko powstania raka skóry.
Warzywa i owoce dają nam ogromne możliwości kombinacji zarówno jeśli chodzi o proces przygotowania, jak i wybór dania. Mogą stanowić samodzielny posiłek, a także być dodatkiem np. do smacznej ryby, zawierającej kwasy omega 3. Uwaga! Wszystkie warzywa i owoce, przegotowane czy też nie są dobrym źródłem błonnika, ale by zachowały możliwie największą liczbę wszystkich swoich właściwości odżywczych należy je odpowiednio przyrządzić, najlepiej w dobrej jakości naczyniu.
Decydując się na zdrową dietę warto więc zaopatrzyć się w naczynie żaroodporne. Przygotowywane w nim posiłki pieką się we własnym sosie, dając w efekcie danie o z niczym nie porównywalnej kruchości, naturalnym aromacie i smaku. Przygotowując się do zakupu naczynia żaroodpornego warto zwrócić uwagę na dostępny na polskim rynku opatentowany przez specjalistów TERMISIL Huty Szkła Wołomin, rewolucyjny system Grill&Drop.
Połączenie kropli szklanych w pokrywie oraz ryflowanej powierzchni dna (naczynia żaroodpornego), sprawiają że danie nie tylko nie przywiera do ścian naczynia, ale dodatkowo jest równomiernie nawilżone. System ten wymusza bowiem obieg aromatu i pary wodnej. Dzięki Grill&Drop z łatwością więc przygotujemy pyszne zapiekanki warzywne, dania mięsne oraz rybne. A wszystkie potrawy będą soczyste i smakowite.
Wraz ze wzrostem temperatury za naszymi oknami serdecznie zachęcamy Was do sięgnięcia po świeże warzywa i owoce. Poniżej podpowiadamy Wam przepis na pyszny humus z młodej marchewki. Znakomicie sprawdzi się, jako dip właśnie do pokrojonych w słupki warzyw. Przepis do przygotowania w naczyniu żaroodpornym TERMISIL G&D o poj. 2,4 l
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 1/4 szklanki tahini (pasta sezamowa)
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 1/2 łyżczeki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 średnie marchewki
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy marchew (nie trzeba obierać). Umytą marchew wkładamy do naczynia żaroodpornego, uprzednio posmarowanego oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20-30 minut aż zmięknie. Pastę tahini dokładnie miksujemy w blenderze z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy przyprawy i czosnek wyciśnięty przez praskę. Do masy dodajemy ciecierzycę.
Blendujemy ponownie na najwyższych obrotach, do momentu aż uzyskamy gładką konsystencję. Upieczoną marchew obieramy ze skórki i dodajemy do masy. Po dodaniu marchwi jeszcze raz miksujemy. I gotowe!
Nadesłał:
Arni
|