Orzechowy zawrót głowy z marką WINIARY!
Jesienne wieczory sprzyjają kulinarnym eksperymentom. To idealny czas, aby wyczarować oryginalne dania dla naszych bliskich. Polecamy wykorzystanie orzechów, które mogą posłużyć jako uzupełnienie naszego codziennego menu. Przekonaj się, ile niezwykłych potraw można przyrządzić, mając je w kuchni!
Majonez Dekoracyjny WINIARY – gęsty, kremowy majonez jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy eleganckich przystawek. Doskonale podkreśli smak warzyw, serów, ryb czy wędlin. Niezastąpiony jako baza do fantazyjnych sosów z twarożkiem i przyprawami.
Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY – może stanowić część dobrze zbilansowanego posiłku. Porcja mięsa z dodatkiem sosu, podana z kaszą oraz surówką ze świeżych warzyw to idealnie skomponowane danie obiadowe. Doskonale sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju mięs: bitek wołowych, pieczonej szynki czy pieczonego schabu.
Przyprawa w płynie MAGGI – to kultowa mieszanka o charakterystycznym smaku, idealna do tradycyjnych dań, takich jak zupy czy gulasz. Uniwersalna przyprawa ma szerokie zastosowanie
i jest idealna do zup, sosów, dań z patelni, niezliczonych przystawek i dań na zimno.
Sugerowana cena detaliczna produktów:
Majonez Dekoracyjny WINIARY – ok. 4,49 zł
Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY – ok. 1,29 zł
Przyprawa w płynie MAGGI – ok. 7,99 zł
Jesienią zwykle udajemy się na długie spacery w poszukiwaniu sezonowych przysmaków. Często zapominamy, że podczas takich przechadzek możemy znaleźć nie tylko grzyby, ale także smakowite orzechy! Sezon na te owoce w pełni, dlatego wybierając się na leśną wyprawę, zwróćmy uwagę na niewielkie kuleczki, kryjące pod łupiną pyszną i pełną składników odżywczych zawartość. Zwykle wykorzystujemy je do przygotowywania przekąsek, ciast czy deserów. Pamiętajmy, że orzechy świetnie sprawdzą się także jako dodatek do dań serwowanych na obiad czy kolację. Liczba potraw, które możemy przygotować z ich wykorzystaniem, jest niemalże nieograniczona, więc wśród naszych kulinarnych inspiracji na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!
Zaproponujmy bliskim sezonową ucztę i przygotujmy dyniową zupę krem z imbirem i orzechami. Zaczynamy od pokrojenia dyni w dość dużą kostkę. Następnie w misce mieszamy Przyprawę w płynie MAGGI z oliwą i czosnkiem i do tak przygotowanej pasty wrzucamy pokrojoną dynię. Doprawione warzywo wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach. W międzyczasie na patelni prażymy orzechy laskowe i wiórki kokosowe. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 - 2 litrami wrzątku i gotujemy przez około 20 minut. Miksujemy całość blenderem, doprawiamy imbirem, pieprzem i Przyprawą w płynie MAGGI. Na koniec dodajemy orzechy, wiórki kokosowe i natkę pietruszki. Pycha!
Miłośnicy dań z mięsem koniecznie powinni wypróbować polędwiczek wieprzowych w sosie orzechowym! Taka potrawa idealnie nadaje się na jesienny obiad, który chcemy przyrządzić w nieco odmienionym stylu. Smak wieprzowiny idealnie podkreśli Sos Pieczeniowy ciemny WINIARY z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowania rozpoczynamy od umycia polędwiczek oraz oprószenia ich solą, pieprzem i papryką. Następnie smażymy mięso na oleju ok. 15-20 minut. Sos dokładnie rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy. Polędwiczki kroimy w ukośne plastry, a następnie polewamy sosem. Tak przygotowane mięso podajemy z makaronem muszelkami i gotowanymi warzywami. Całość możemy posypać dodatkowo uprażonymi wcześniej orzechami. Wyśmienity Sos Pieczeniowy ciemny WINIARY w połączeniu z orzechami sprawią, że nasze danie nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku!
Jeśli chcemy, by orzechy towarzyszyły nam także przy kolacji, wykorzystajmy je do przyrządzenia pysznych zapiekanek z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i gruszkami. Na początek przygotowujemy cztery małe bagietki z mąki żytniej. Pieczywo przecinamy na pół i wyjmujemy z niego trochę miąższu. W miseczce mieszamy gorgonzolę z twarogiem, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i łyżką śmietany. Do całości dodajemy miąższ z bagietek. Następnie napełniamy połówki bagietek farszem i zapiekamy je w piekarniku przez ok. 10-12 minut w temperaturze do 180 stopni. W międzyczasie kroimy gruszki w ósemki i po wyjęciu z piekarnika przyozdabiamy nimi gorące bagietki. Na koniec posypujemy danie posiekanymi orzechami włoskimi. Oryginalna kolacja gotowa!
Więcej inspiracji na ciekawe posiłki z dodatkiem orzechów i nie tylko można znaleźć na stronie www.winiary.pl.
Nadesłał:
akowalski
|